23 / 12 / 2024

Ekrem İmamoğlu'nun Kanal İstanbul ifadesi!

Ekrem İmamoğlu'nun Kanal İstanbul ifadesi!

Ekrem İmamoğlu'nun İçişleri Bakanlığı'na verdiği ifadenin ayrıntıları öğrenildi. İmamoğlu, yönetmeliğe göre afiş asabileceğini belirtti ve "Üzerime atfedilen suçları işlemedim." dedi.



Ekrem İmamoğlu'nun İçişleri Bakanlığı'na verdiği ifadenin ayrıntıları öğrenildi. 

Gazeteci Barış Yarkadaş, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun dün İçişleri Bakanlığı'na verdiği yazılı ifadeye ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Barış Yarkadaş'ın "Kanal İstanbul bir devlet değil, hükümet politikasıdır. Devletin değil AKP'nin politikasıdır" diyen İmamoğlu'nun yazılı ifadesini açıkladığı konuşması şu şekilde:

"Ekrem İmamoğlu'nun yasal süreye göre ifadesi vermesi için süre yarın doluyor. Ancak Ekrem İmamoğlu bugün İçişleri Bakanlığı müfettişlerine yazılı ifadesini gönderdi. Ekrem İmamoğlu yazılı savunmasında 5993 sayısı Belediye Kanunu'nun kendisine verdiği yetkileri hatırlatıyor. "5993 sayısı kanunun 38. maddesinin A bendine göre benim görevim belediye halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için önlem almaktır."

Ekrem İmamoğlu'nun yazılı ifadesinin detayları şu şekilde:

EKREM İMAMOĞLU: "YÖNETMELİĞE GÖRE AFİŞ ASABİLİRİM"

"Aynı kanunun 14. maddesinde belediye kültür ve tabiat varlıkları ile tarihi dokunun önem taşıyan mekanlarını ve işlevlerini korur" diyor. Yani diyor ki "Ben Kanal İstanbul'un bu kentin tabiat varlıklarını bozacağına inanıyorum. Aynı zamanda görevim gereği de bunlara karşı yurttaşı uyarıyorum. Benim üst geçide, alt geçide, değişik yerlere afiş asma yetkim var. Bu afiş asma yetkim de 5216 sayısı kanunla bana verilmiştir. Ve bu kanun uyarınca da bir yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğe göre de adı geçen yerlere afiş asabilirim" diyor. Bu idare açısından.

Ekrem İmamoğlu savunmasına şu şekilde başlıyor:

"Kanan İstanbul bir devlet değil, hükümet politikasıdır. Devletin değil AKP'nin politikasıdır."

"KANAL İSTANBUL PROJESİNE DAVA DA AÇTIM!"

"Ben 20 Aralık 2019 tarihinde İBB Başkanı olarak Kanal İstanbul protokolünden çekildim. Belediye olarak bundan çekildik. İdare olarak siz bugüne kadar buna itiraz etmediniz. Bu protokolü bozmamızı mahkemeye götürmediniz! Herhangi bir itirazınız olmadığı için de bu kesinleşmiştir.

Bu protokolden çekilmekle kalmadım. Aynı zamanda Kanal İstanbul projesinin durdurulması için gittim dava da açtım.

Hukuk devleti ilkelerinden biri de belirliliktir. İdarenin tek yanlı işlem yapma üstünlüğüne karşı Anayasamız bireylere bilgi edinme, dinlenilme ve savunma hakkı vermiştir. Ben de bu doğrultuda Kanal İstanbul'un çevreye, doğaya, kente zarar vereceğini... Sadece İstanbul'u değil, bütün Türkiye'yi etkileyeceğini düşündüğüm için. Halkı bilgilendirme görevimi yerine getirdim. Benim bu bilgilendirme görevim Anayasa ile güvence altına alınmıştır.

Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bir anket düzenledik. Bu ankete 606 bin 317 kişi katıldı. Ankete katılanların yüzde 64.2'si bu projeye karşı çıktı. O yüzden bu ortaya konulan projenin bir devlet projesi değil, hükümet projesi olduğuna inanıyorum. Devlet politikası örneğin; Başka bir ülkenin içişlerine karışmamaktır. Biz milli güvenliğe aykırı bir tutum içine girersek. Bu devletin egemenlik yetkisine halel getirir. Ama Kanal İstanbul bu kapsamda değil. Zaten bu proje AKP'nin 2023  seçim vaatlerinin arasındadır, çılgın proje olarak tanımlanmıştır. Hükümetin bir partinin seçim vaadidir. O yüzden bu soruşturmanın doğru olmadığını ve üzerime atfedilen suçları işlemedim."

ANAYASAL HAKKI KULLANDIM: Belediyenin hak ve menfaatlerini korumakla, halkın huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almakla görevlendirilen bir belediye başkanı tarafından Anayasa'nın 26. maddesi kapsamında dile getirilen hususlardır. BelediYE başkanlarının belde hakkındaki politika ve kararlara müdahil olması, kararlar lehinde veya aleyhinde görüş belirtmesi, kamuoyu oluşturması, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin bilgisi ve görüşüne başvurması, elde edilen bilgilerin, çözüm yollarının kamuoyuna ve yerel halkın değerlendirmesine sunması pek tabiidir.

HALKI BİLGİLENDİRDİK: Kanal İstanbul ile ilgili Büyükşehir Belediyesi 2020 içinde çok paydaşlı ve yetkin kimselerin yüksek katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirmiştir. Kanal İstanbul’un coğrafi, ekolojik, ekonomik, sosyolojik, jeopolitik, kentsel ve kültürel açıdan geri dönülmesi imkânsız ve yıkıcı sonuçlar doğuracağı bilimsel gerçeklerle ortaya konulmuştur. Geri dönülmesi imkansız zararlara yol açacak projeyi durdurmak, çevreye ve insan hayatına yönelik karşılaşılabilecek olumsuz etkilerini önlemek, muhtemel sonuçları ortada olan proje için Büyükşehir Belediyesinin bütçesinden kamu kaynağının gereksiz yere kullanılmasının önüne geçmek adına İstanbul halkı bilgilendirilmiştir.

DEVLET PROJESİ DEĞİL, SEÇİM PROJESİ: Kanal İstanbul, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin seçimler için kullandığı bir kampanya projesidir. Ak Parti'nin ‘Çılgın Proje’ olarak tanıtımını yaptığı proje, ilgili partinin seçim vaadidir. Bu projenin devlet projesi olarak adlandırılması mümkün değildir. Anayasamızda, mevzuatımızda ve teamüllerimizde ‘Devlet Projesi’ diye bir tanım yoktur. Ak Parti'nin 2011 seçim kampanyası kapsamında ‘çılgın proje’ olarak dillendirilmiş olan Kanal İstanbul 8 yıl sonra tartışmalı bir ÇED raporu ile yeniden gündeme taşınmıştır.

KANAL İSTANBUL’UN BÜTÇESİ YOK: Kanal İstanbul için bugüne kadar bütçe tanımlanmış değildir. Proje için ne 2019, ne 2020, ne de 2021 Merkezi Yönetim bütçesinde ayrılmış ödenek söz konusu olmadığı gibi bakanlığın yatırım stokuna da konmamış ve kamu yatırım programına dahil edilmemiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının sitesinde bulunan programlar kısmında bile 2021 programı kapsamında ‘Kanal İstanbul’ diye tanımlanan bir proje yoktur. Kanal İstanbul bağlantı yolu adı altında bir yol projesi görünse de, bu sadece fikir düzeyinde bir bilgi notu olup, kamu planlaması ve bütçesi içinde Kanal İstanbul'un izi yoktur.

GÖRÜŞ BELİRTME YETKİMİZ VAR: Bu projenin neden olacağı olumsuzluklar hakkında İstanbul halkını bilgilendirmek adına düşünce ve kanaatlerimi söz, yazı, veya başka yollarla açıklama ve yayma hakkına sahip olduğumu düşünüyorum. Ayrıca konunun ilgi yazıda belirtildiği şekilde idarenin ve devletin bütünlüğü ilkesi ile bir ilgisinin bulunmadığı gibi, devletin egemenlik yetkisiyle de bir ilgisi bulunmamaktadır.

İSTANBULLU İSTEMİYOR: İBB tarafından düzenlenen, 606.317 kişinin katıldığı ankette, projeye karşı olanların oranı yüzde 64,2, destek verenlerin oranı yüzde 34,1 çıkmış, yüzde 11,7 oranında kişi projenin yapılıp yapılmamasının fark yaratmayacağı görüşünü dile getirmiştir. İBB'nin kurumsal görüşü esasen yapılan anketin sonucunda oluşan halkın ezici çoğunluk görüşünün de bir tezahürüdür. Demokratik hukuk devletinde millet iradesinin nasıl ve ne yönde oluştuğu ne kadar önemliyse, iradenin ortaya koyduğu görüşü meşru vasıtalarla duyurmak düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün de bir gereğidir

Ekrem İmamoğlu'ndan Kanal İstanbul soruşturması çıkışı!

Kanal İstanbul: Ekrem İmamoğlu hakkında inceleme başlatılması neden tartışma yarattı?

Deprem ivmesi hesaplandı, tsunami riski yok!

Kanal İstanbul'a neden itiraz ediliyor?


Geri Dön