23 / 12 / 2024

Ekrem Yüce: Yeşil Yol, yeşile yolculuk projesidir!

Ekrem Yüce: Yeşil Yol, yeşile yolculuk projesidir!

DOKAP BKİ Başkanı Ekrem Yüce, "Yeşil Yol Projesi"nin yeni bir yol yapma projesi olmadığını belirterek, "Bu yol, yeşile yolculuk projesidir. Eski yolu, yani var olan yolu ıslah etmek, iyileştirmek, işaretlemektir" dedi.



Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP BKİ) Başkanı Ekrem Yüce, "Yeşil Yol Projesi"nin yeni bir yol yapma projesi olmadığını belirterek, "Bu yol, yeşile yolculuk projesidir. Yöresel mimarinin olmadığı bir yapılaşma yerine planlı, programlı ve düzenli bir yerleşim öngörmektir. Eski yolu, yani var olan yolu ıslah etmek, iyileştirmek, işaretlemektir" dedi.


Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DOKAP Turizm Master Planı" kapsamında öngörülen projeyle 8 kentin önemli yaylalarının ve turizm merkezlerinin birbirine bağlanacağını dile getirerek, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin belirlenen güzergah boyunca fiziki yapısı iyileştirilmiş bir şekilde seyahat etmesine imkan sağlanacağını aktardı.


Projeyle, doğası tahrip edilerek beton yığınlarına dönüşmüş şehirlerden uzaklaşmak isteyen turistlerin aradıkları doğal ortamı Karadeniz’in eşsiz güzellikteki yaylalarında bulacaklarını ifade eden Ekrem Yüce, bunun turizm alanlarını birbirine bağlayarak, turizm potansiyelini artırmak ve yaylacılık yapan yerel halkın ulaşımını da kolaylaştırmak için oluşturulduğunu kaydetti.


Yeşil Yol Projesi'nin hedefe varma adına hızlı ulaşım sağlayacak bir yol olmadığına vurgu yapan Yüce, "Aksine yavaş ilerlenen ve çevrenin daha çok algılanmasına imkan veren bir yolculuk aksıdır. Saatte 70 kilometre hız, yeşil yol için önerilen maksimum sürattir. Yolun sürat dışındaki en önemli karakteri, sunduğu güven ve konfor düzeyidir" diye konuştu. 


Ekrem Yüce, söz konusu yolun kesinlikle Karadeniz sahil yoluna alternatif olmadığına işaret ederek, çalışmaların yaylalar arasındaki ulaşımı sahil yolundan bağımsız olacak şekilde sağlamaya yönelik olduğunu ifade etti.


Bin 100 kilometrelik bölümde iyileştirme yapılacak"


İyileştirilmesi planlanan güzergahın yaklaşık 2 bin 600 kilometre olduğu bilgisini veren Yüce, şöyle konuştu:


"Ancak bu güzergahın yaklaşık bin kilometrelik kısmı, halihazırda Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yer alan yollardan oluşmaktadır. Geriye kalan bin 600 kilometrelik güzergahın yaklaşık 500 kilometrelik kısmında yol iyileştirme işlemleri tamamlanmış olup, bundan sonra kalan bin 100 kilometrelik kısımda iyileştirme çalışmalarının yapılması planlanmaktadır."


Ekrem Yüce, çalışmaların karayolları, büyükşehir belediyeleri ile il özel idarelerince sürdürüldüğünü anlatarak, şöyle devam etti:


"Güzergah üzerinde sorumluluk sınıfına göre iki çeşit yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olan yollardır. Bu yollara yeşil yol kapsamında herhangi bir yatırım öngörülmemektedir. Diğer yollar ise büyükşehir olan illerde büyükşehir belediyeleri, diğer illerde il özel idareleri sorumluluğunda bulunan yollardır. Yeşil Yol güzergahı üzerinde bulunan yolların iyileştirilmesi Doğu Karadeniz Turizm Master Planı ile belirlenen hedeflere daha hızlı ulaşabilmek ve bölgesel kalkınmayı daha hızlı gerçekleştirmek amacıyla DOKAP İdaresi tarafından bazı kriterler göz önünde bulundurularak büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir olmayan illerde il özel idarelerine ödenek transferi yapılarak yapılmaktadır."


Yüce, güzergah üzerinde yer alan yolların iyileştirilmesi için belirli dönemlerde büyükşehir belediyeleri ve il özel idareleri tarafından DOKAP İdaresine proje teklifleri sunulduktan sonra uygun görülen yol imalat tekliflerinin yerel yönetimler tarafından yapıldığını bildirdi.


DOKAP idaresinin proje tekliflerini alırken Doğu Karadeniz Turizm Master Planı'nda yer alan hedefler ve Kalkınma Bakanlığı tarafından yayımlanan usul ve esaslar çerçevesinde hareket ettiğine dikkati çeken Ekrem Yüce, şunları kaydetti:


"Projelerde, doğal ve tarihi değerlerin korunması, yerel mimariye ve malzemelere uyumun sağlanması, koruma-kullanma dengesinin gözetilmesi, sürdürülebilir turizm uygulamalarının geliştirilmesi ve çevreye yönelik olumsuz etkilerin asgari düzeye indirilmesi hususları aranmaktadır. Doğu Karadeniz Turizm Master Planı'nda öngörüldüğü şekilde yol yapımı çalışmaları, mevcut yolların standardının yükseltilmesinden ibarettir.


Teklif edilen yol projelerinin Doğu Karadeniz Turizm Master Planı çerçevesinde belirlenecek 'Yeşil Yol' güzergahı kapsamında geliştirilmesi ve kapsama çok ihtiyaç bulunmuyorsa yeni yol yapımı işi alınmaması esastır. Ancak, zorunlu hallerde asgari bir midibüs için güvenli geçiş imkanı vermeyen, yol enine-boyuna eğimi ve kurup yarıçapı gibi parametrelerin standartları sağlayamadığı, zemin şartlarının uygunsuz olduğu (bataklık, kayalık gibi) ve kamulaştırma ihtiyacı olan kesitlerde kısmi güzergah değişikliği teklifi, uygulayıcı kuruluş tarafından gerekçeli rapora bağlanmak kaydıyla sunulabilir"


"Yol çalışmalarında satıh kaplaması; Yolun yer aldığı yükseklik ve iklim şartları, kullanım süresi ve yoğunluğu, malzeme taşıma giderleri ve yolcu güven ve konfor seviyesi gibi unsurlar dikkate alınarak belirlenmektedir" diyen Yüce, şunları ifade etti:


"Uygulayıcı kuruluş tarafından gerekli etütler (jeolojik-jeoteknik etüt, hidrolojik etüt, çığ etüdü gibi) ve projelendirme çalışmaları tamamlanmış, gerekli tüm izinler (Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü gibi) alınmış olmalıdır. Bu şekilde etüt, proje veya izinlerin teklif formuna eklenmesi uygulayıcı kuruluş tarafından yapılır. Söz konusu belgeleri eksik olan ve uygun olmayan projeler desteklenmez."


"Yaylalardaki yapılaşmaya bir düzen getirilecek"


Yeşil Yol Projesi ile yeşile yolculuğun yani yeşil yol ile kontrollü, planlı ve doğaya saygılı yol güzergahı oluşturulacağına işaret eden Yüce, "Proje ile yaylalardaki yapılaşmaya bir düzen getirilerek, doğayla bütünleşmiş olacak. Kentsel dönüşüm gibi kırsal dönüşüm sağlanacak. Turizm merkezi ilan edilen yerler turizme açılacak, çirkin yapı görüntüleri iyileştirilecek. Doğaya saygılı, doğayla bütünleşmiş mini ahşap konaklama yerleri yapılacak. Lezzet durakları yapılacak, doğa hem korunacak hem de kullanılacaktır" ifadelerini kullandı.


AA


Geri Dön