02 / 05 / 2024

Ekspertiz fiyatları üçe katlandı, alıcı da satıcı da tavan fiyat istiyor

Ekspertiz fiyatları üçe katlandı, alıcı da satıcı da tavan fiyat istiyor

İkinci el otomobil satışlarında satıcıya ve alıcıya getirilen ekspertiz raporu şartı fiyatların yükselmesine neden oldu. Tüketici dernekleri ve otomobil satıcıları ekspertiz raporuna tavan fiyat getirilmesini istiyor.



Tüketici Konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu, ekspertiz raporu fiyatlarının yükselmesi, ikinci el oto piyasasında araç almak isteyenlerin tüketici mecburiyetinin kötüye kullanılması olarak tezahür ettiğini söyledi. Milliyet'e konuşan Aydın Ağaoğlu, zorunlu olarak satın alacağı araca ekspertiz yaptıran tüketicinin oldukça ciddi bir meblağ ödemekle karşı karşıya kaldığını, otomobil almak isteyen tüketicinin ücret ödemekten kaçınması durumunda araçta ortaya çıkabilecek risklerle baş başa bırakıldığını ifade etti. Ağaoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın, yetkililerin oto ekspertiz ücretine belirlenecek bir yelpazeye göre tavan ücret uygulamasını yürürlüğe sokmasının gerektiğini ifade etti. Ağaoğlu, satın alınacak otomobilin değerine göre ekspertiz ücretinin de değişmesi gerektiğini dile getirdi.

Zorunluluk ve iş yeri maliyetleri fiyatları artırdı

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise ekspertiz raporu fiyatlarının ikiye, üçe katlandığını belirterek ortalama üçretlerin 1000 - 1500 lira civarında olduğunu ancak detaylı kontrollerde 2-3 bin lira civarına kadar yükseldiğini belirtti. Ertemel, "Motorlu araç satış yönetmeliği gereğince alış ve satışta ekspertiz zorunluluğu getirilmesi ve artan işyeri maliyetleri nedeniyle fiyatlar ikiye, üçe katladı. Ekspertiz ücretleri 1000 ila 1500 lira civarında ancak detaylı kontrollerde fiyat 2-3 bin liraya kadar yükeliyor. Ekspertiz araç alanlar için çok önemli olsa da fiyatların aşırı yükselmesi araç bedeli açısından da dezavantaj oluşturuyor" diye konuştu.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, otomobil satın almak isteyenlerin yetki belgeli satıcılara başvurması gerektiğini belirterek, yetkili ve referanslı ekspertiz noktalarına gidilmesi gerektiğini ifade etti. Ertemel, sektöre fiyat konusunda standart getirilmesiyle fahiş fiyat talebinin önüne geçilebileceğini dile getirdi.

Ekspertiz ve oto bakım ücretleri kaç lira oldu? İşte 30 Eylül 2022 Auto King fiyat listesi

Ekspertiz nedir ne işe yarar?

İkinci el araç alacaklara uzmanlardan uyarı: Sakın güvenmeyin!


Geri Dön