29 / 04 / 2024

Ekspertiz raporu nasıl yapılır?

Ekspertiz raporu nasıl yapılır?

Konut satın alırken konut kredisi kullanmak istediğinizi farz edelim. Konut kredisi için bir bankaya başvuru da bulunmanız gerekiyor. Banka evinizi inceleme için bir ekspertiz gönderiyor. Peki, ekspertiz raporu nasıl yapılır?



Ekspertiz raporu nasıl yapılır?

Konut satın alınırken kredi kullanılmak isteniyorsa bir bankaya başvuru yapılması gerekiyor. Banka kredi vermeden önce evin özelliklerini incelemek istiyor. Bankadan görevlendirilmiş olan eksperler konutu incelemeye alıyorlar. Yapılan incelemeler sonucunda bankaya bir ekspertiz raporu sunuluyor.


Ekspertiz raporu kredi için başvurulan bankaların anlaşmalı olduğu değerleme şirketlerinden alınıyor. Tüketici isterse kendisi bir gayrimenkul ekspertizi ile anlaşabiliyor. Konutların değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapılıyor. Satış karşılaştırma yaklaşımında tespiti yapan kişi gayrimenkulü o bölgede satılan diğer konutların pazar fiyatları ile karşılaştırıyor. Peki, ekspertiz raporu nasıl yapılır?


Ekspertiz raporunun hazırlanması...

Gayrimenkul eksperleri, hem geçmiş hem de yakın zamanda gerçekleşen satışları karşılaştırarak, beklemede olan satışlar ve gayrimenkul projelerine dair pazar verilerini analiz ederek tespit ediliyor. 


Müşterinin veya bankanın belirlediği eksperler, gayrimenkulü detaylı olarak incelemeye alıyor. İncelemede gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi özelliklerine dikkat ediliyor.Ekspertiz raporunda gayrimenkulun değerini düşürebilecek olası ihtimaller sıralanıyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer gayrimenkullere ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.


Gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu gayrimenkulün ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor. Rapor kontrol edilip, bankaya gönderiliyor. İnceleme sonucunda, konutun özellikleri ve nitelikleri ele alınarak bir kredi miktarı belirleniyor ve onaylanan kredi miktarı müşteriye bildiriliyor.


Ekspertiz nasıl değer biçer?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön