Ekspertiz raporu nasıl yazılır?
Konut satın alınırken kredi kullanılmak isteniyorsa bir bankaya başvuruyor. Bankada konutun değer tespiti için bir ekspertiz görevlendiriyor ve ekspertiz raporuna göre kredi tutarı belirleniyor. Peki, ekspertiz raporu nasıl yazılır?
Ekspertiz raporu nasıl yazılır?
Konut satın alınırken kredi kullanılmak isteniyorsa bir bankaya başvuruluyor. Başvurunun kabul edilmesinin ardından ban kredi verebilmek için ilk olarak evin değer tespitinin yapılması gerekiyor. Banka görevlendirdiği eksperi kredi alacak olan kişinin evine gönderiyor. Eksper genellikle banka tarafından seçiliyor ancak tüketici kendi de seçebiliyor.
Konutların değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapılıyor. Satış karşılaştırma yaklaşımında tespiti yapan kişi gayrimenkulü o bölgede satılan diğer konutların pazar fiyatları ile karşılaştırıyor. Maliyet yaklaşımında ise inşaat maliyeti göz önünde bulunduruluyor. Peki, ekspertiz rapor nasıl yazılır?
Eksper raporunun hazırlanması..
Tüketicinin veya kredi kuruluşunun belirlediği eksperler, gayrimenkulü detaylı olarak incelemeye alıyor. İnceleme kapsamında gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlar olup olmadığı ilgili tapu dairesince araştırılıyor.
Ayrıca, raporda gayrimenkulun değerini düşürebilecek olası ihtimallere yer veriliyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer gayrimenkullere ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.
Gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu gayrimenkulün ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor. Rapor kontrol edilip, ilgili kredi kuruluşuna gönderiliyor. Son olarak kredi kuruluşunca baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşteriye iletiliyor.
Ekspertiz raporu almak için gerekli evraklar!
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com