23 / 12 / 2024

Ekspertiz raporunda olması gerekenler neler?

Ekspertiz raporunda olması gerekenler neler?

Ekspertiz raporları bankadan görevlendirilen eksperler tarafından hazırlanıyor. Banka kendi eksperini gönderdiği gibi müşteri kendi eksperini kendi de seçebiliyor. Peki, eksperlerin hazırladıkları ekspertiz raporunda olması gerekenler neler?



Ekspertiz raporunda olması gerekenler neler?

Konut ekspertizi, konut kredisinde zorunlu bir aşama olarak karşımıza çıkıyor.  Gayrimenkul ekspertizi, bu konuda uzman ve lisans sahibi eksperler tarafından yapılan konutun değer tespit süreci olarak belirleniyor. Tespit edilen gayrimenkulün değeri doğrultusunda, banka tüketiciye vereceği kredi miktarını belirleniyor. 


Konut ekspertiz raporu konut kredisi miktarının belirlenmesi için konutun değer tespitinin yapılması şeklinde oluyor. Konusunda uzman ve lisanslı gayrimenkul eksperlerinin hazırladığı bu ekspertiz raporuna göre kredi verecek olan kurum miktara karar veriyor. 


Ekspertiz raporların da  gayrimenkulün değerini düşürebilecek olası ihtimaller listeleniyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer gayrimenkullere ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.


Yanlış olduğu düşünülen ekspertiz raporlarına düzeltilmesi için itiraz edilebiliyor.  Müşteriler ekspertizlere ve bankaya dava açarak ekspertiz raporunun iptalini isteyebiliyor. Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen ekspertiz gayrimenkulü tekrar inceler ve raporu yeniden hazırlıyor. 


Ekspertiz raporunda bulunması gerekenler..

Ekspertiz raporunda yer alması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz; gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısı ekspertiz raporunda mutlaka bulunması gerekiyor.


 

Ekspertiz raporunu kim verir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön