29 / 04 / 2024

Elazığ'da 708 yıllık Beyzade Egendi Konağı sapasağlam ayakta kaldı!

Elazığ'da 708 yıllık Beyzade Egendi Konağı sapasağlam ayakta kaldı!

Elazığ'da yaşanan 6.8 büyüklüğüne sahip deprem sonucunda Altınkuşak köyünde bulunan 708 yıllık Beyzade Egendi Konağı, hasar almadı. 38 odalı konağın yapımının 11 yıl boyunca devam ettiği ortaya çıktı.



24 Ocak'ta merkez üssü Elazığ Sivrice'de 6.8 büyüklüğüne sahip 41 kişinin hayatını kaybettiği depremde Elazığ'ın yüzde 30'u yıkıldı.

Star'da yer alan habere göre; Elazığ merkeze 25 kilometre uzaklıkta bulunan Altınkuşak köyündeki Osmanlı dönemine ait 708 yıllık Beyzade Efendi Konağı, depremde hasar almadı. 1312 yılında Beyzade Efendi’nin oğlu Muhammed Nuri'nin yaptığı konak, günümüze kadar irili ufaklı birçok depremi atlattı. Konağın depremlerden etkilenmemesinden, mimarinin, mühendisliğin ve yapısal malzemelerin büyük paya sahip.

 Elazığ da 708 yıllık Beyzade Egendi Konağı sapasağlam ayakta kaldı! 

YÜZYILLARDIR DEPREMLERDEN ETKİLENMEDİ

Konağın 4'üncü kuşak varislerinden olan Bülent Bayoğlu, yaşanan depremde konağın bir hasar görmediğini açıkladı. Bayoğlu, "Dört kuşaktır bu konak bizde. Beyzade Efendi’nin büyük oğlu Muhammed Nuri tarafından 1312 yılında 10 dönüm arazi üzerinde inşa edilen bir yapı. Konağın yapımı 11 yıl sürmüş. 38 odası bulunuyor. Şu ana kadar yaşanan depremlerden ciddi bir hasar almadı çok şükür. Buranın aslına uygun yeniden restore edilmesi ile ilgili görüşmelerimiz var. İstiyoruz ki halka açalım ve nesilden nesle devam etsin" açıklamasında bulundu.
 

 Elazığ da 708 yıllık Beyzade Egendi Konağı sapasağlam ayakta kaldı! 

Elazığ'da yıkılan binaların öncesi ve sonrasının uydu görüntüleri! 

Elazığ’da 3 bin 200 ağır hasarlı bina yıkılacak!


Geri Dön