23 / 12 / 2024

Elazığ’daki AVM projesinin akıbeti ne oldu?

Elazığ’daki AVM projesinin akıbeti ne oldu?

Elazığ’da, kat yüksekliğinin fazla olması sebebiyle durdurulan AVM projesi hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. CHP Elazığ İl Genel Meclisi üyesi Mahmut Okçuoğlu, projenin  İl Özel İdaresinin maddi zarara uğradığını dile getirdi. 



Önceki sene 6.8’lik deprem meydana gelen Elazığ’da, AKP’li il yöneticisi ve Elazığ İl Özel İdaresi ortaklığında inşa edilen alışveriş merkezi ve konut inşaatı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un kat yüksekliğinin fazla olduğu nedeniyle “çalışmalar durdurulsun” talimatı vermiş ve inşaat çalışmalarına ara verilmişti. 

Sözcü'den Evren Demirdaş'ın haberine göre; şirketin inşaat çalışmasının durdurulmasına itiraz ederek mahkemeye gittiği ve mahkemenin inşaatı durdurulan 26 katlı inşaatın çalışmalarına devam etmesine karar verilmişti. CHP Elazığ İl Genel Meclisi üyesi Mahmut Okçuoğlu, inşaatı süren projeye yönelik çarpıcı açıklamalar yaptı. 

Okçuoğlu, İl Özel İdaresi ile TETİŞ Yapı ortaklığında inşa edilen proje hakkında meclis üyelerine bilgi paylaşılmadığı projenin durdurulması sürecinde İl Özel İdaresinin maddi zarara uğradığı ve milyonluk projede tek yetkili kişinin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olduğunu belirtti. 

Proje hakkında bilgi verilmedi

Elazığ İl Özel İdaresi ile TETİŞ Yapı arasında inşası süren projenin  kararının önceki dönemdeki il genel meclis üyeleri tarafından alındığı söyleyen CHP İl Genel Meclis üyesi Mahmut Okçuoğlu, şu açıklamalarda bulundu: 

İl Özel İdaresi ile TETİŞ Yapı arasında yapılması kararlaştırılan ve devam edilen bu proje bizden önceki dönemde görev yapan meclis üyesi arkadaşlar tarafından alınmış.

"* Devlette devamlılık esas olmasından dolayı özel bir firmayla yapılması kararlaştırılan inşaat bizim önümüze geldi. Ancak şunun altını çizerek ifade etmeliyim ki,  31 Mart 2019 yerel seçimlerinde seçilip gelen 30 il meclis üyesinin bu projeden hiçbir bilgisi yoktur.

* Bu projenin başında neler yapıldı, firmayla  İl Özel İdaresi  arasında anlaşmanın nasıl yapıldığı, hangi şartlarla yapıldığıyla ilgili zerre kadar bir bilgimiz yok.

* Bize en son 26 Haziran'da Elazığ Valiliği'nden havaleli bir yazı geldi. Bu projede Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'un aldığı karara istinaden projede fazla kat çıkılması nedeniyle inşaat durdurulmuştu.

* Bizimde meclis üyeleri olarak bu projeyle ilgili bilgilendirmemiz bu olay sonrasında oldu. Bizim buradaki endişemiz bu proje hakkında hiçbir bilgimizin olmaması.

* Bir ihale yapılmış ama ne ihale şartnamesinden bilgimiz var ne de projenin durumu hakkında bilgimiz var."

İl özel idaresi maddi zarara mı uğradı?

Kat yüksekliğinin çok olması sebebiyle projenin durdurulduğunu açıklayan ve bu nedenle İl özel idaresinin zarar gördüğünü dile getiren Okçuoğlu şu açıklamalarda bulundu: 

* Duyduğumuz kadarıyla projenin çalışmalarının valilik tarafından durdurulması sonrasında firmanın bir maliyet kaybı olmuş. İl Özel İdaresi 20 milyon TL ve kat karşılığında bu firmayla anlaşma yapmış proje değişikliğinden sonra 20 milyonun bir miktarı maliyet kaybından dolayı tekrar firmaya geri iade edilmiş.

* İlgili birim müdürlerimizle yaptığımız görüşmelerde İçişleri Bakanlığı'nın Çevre Şehircilik Bakanlığının devam edece projede İl Özel İdaresinin maddi zararı olduğu ve bu zararının karşılanması için çeşitli tekliflerde bulunulduğu ifade edildi.

"* Bu kadar büyük maliyetli bir projede proje de meclis üyelerini görmezden gelip tek başına İl Özel İdaresi sekreteri Ali Şiş'e yetki verilmesi çok yanlış bir karardır.

* Bu projede bizden önceki dönemde görev yapan meclis üyesi arkadaşlara yetki verirken bu dönemde ise sadece İl Özel Sekreterine yetki verilmiş.

* İl Özel İdaresi sekreteri devlet memuru ilgili bakanlıklardan genel sekretere telkin geldiği zaman hiçbir şekilde meclise bilgilendirme yapmadan da imza yetkisini kullanabilecek.

* Müteahhitle özel idaresi arasındaki kar zarar ortaklığı konusundaki yetki İl Özel İdaresi Genel Sekreterine verilmiş oldu."

Elazığ'ın deprem bölgesinde yer alması nedeniyle kat sayılarında belirli bir sınır getirilmesi gerektiğini söyleyen Okçuoğlu, sözlerini şu şekilde bitirdi. “Deprem bölgesinde Deprem bölgesinde olmamızdan dolayı köy bile 75-90 metrekare alan ve çelik konstrüksiyon evler yapıldı. Bu kadar hassasiyet gösterilen bir olayda köylerde dahi çok dikkatli bir şekilde inşaa edilirken kent merkezinde 25-30 kat binalar yapılması düşündürücü bir olaydır. O bölgede yaşayan vatandaşlarımızın endişelerini haklı buluyor ve bu durumun doğru bir şey olmadığını düşünüyorum”

Elazığ deprem konutlarının inşaatı tam gaz!


Geri Dön