05 / 05 / 2024

Elektrikli araba almak isteyenlere çok kötü haber!

Elektrikli araba almak isteyenlere çok kötü haber!

Lityumun son bir yılda yüzde 355 oranında artması, elektrikli araç üreticileri için işleri karıştırdı. Artan talebin aksine kısıtlı arz miktarı, fiyatlarda büyük artışlara sebep oluyor. İşte haberin detayları..



Elektrikli araç bataryaları için kritik önemdeki lityumun son bir yılda yüzde 355 oranında artan fiyatı ve potansiyel tedarik kısıtlarının elektrikli araç satışlarındaki artış hızını sekteye uğratabileceği öngörülüyor.

Dünyada son yıllarda hız kazanan temiz enerji dönüşümü furyasıyla birlikte kritik minerallerin de önemi artıyor. Lityum, bakır, nikel gibi pek çok kritik mineral çeşitleri rüzgar türbinleri, güneş panelleri ve bataryalar başta olmak üzere çeşitli temiz teknoloji ürününde kullanılıyor. Kullanım sahasının genişlemesi ile birlikte bu minarelerle talep de artıyor.

Bataryaların performansı, ömrü ve enerji yoğunluğu açısından kritik önemdeki minerallerden biri olan lityum rezervlerinin yüzde 30'unu halihazırda temiz enerji teknolojileri için kullanılıyor. Bu oranın 2040'a kadar yüzde 75'e yükseleceği tahmin ediliyor.

Elektrikli araba almak isteyenlere çok kötü haber!

Lityum işleme kapasitesinin yüzde 60'ı Çin'de bulunuyor!

Lityumun maden olarak üretiminin yüzde 52'sinin Avustralya, yüzde 22'sinin Şili ve yüzde 13'ünün Çin olmak üzere kısıtlı yerlerde gerçekleşmesi tedarik risklerini de beraberinde getiriyor. Lityum, batarya veya benzeri ürünlerde kullanılabilmesi için lityum kimyasalına ve lityum hidroksite dönüşmesi gerekiyor.

Küresel lityum işleme kapasitesinin yüzde 60'ını tek başına Çin elinde tutuyor. Bu nedenle, Çin'de lityum tedarikini kesintiye uğratabilecek herhangi bir aksaklık ise, fiyatlara artış olarak aksediyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön