19 / 05 / 2024

Elektrikli araba almak isteyenlere çok kötü haber!

Elektrikli araba almak isteyenlere çok kötü haber!

Lityumun son bir yılda yüzde 355 oranında artması, elektrikli araç üreticileri için işleri karıştırdı. Artan talebin aksine kısıtlı arz miktarı, fiyatlarda büyük artışlara sebep oluyor. İşte haberin detayları..



Lityumun ton fiyatı bir yılda ikiye katladı!

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) AA ile paylaştığı verilere göre, lityumun ton başı fiyatı 31 Ağustos 2021'deki 13 bin 154 dolar seviyesinde iken, 31 Ağustos 2022 tarihinde ton başı 59 bin 928 dolara yükseldi.  Lityum fiyatları, bir yılda yüzde 355 arttı.

Diğer yandan, lityumun ton başı fiyatı Ocak 2022'de 36 bin 962 dolarken, fiyatlar 2022’nin başından beri yüzde 62 yükseldi.

Lityum fiyatlarındaki artışın elektrikli araç sektöründeki hızlı büyüyen talebe bağlı olduğunu belirten IEA Enerji Analisti Tae-Yoon Kim,"Bazı kritik minerallerdeki fiyat artışları daha kısıtlı oldu ama lityum fiyat dalgalanmaları yüksek seyrediyor. Bunda elektrikli araç sektöründeki talebin yanı sıra, Çin'de son dönemde yaşanan arz kısıtları nedeniyle yaşanan elektrik kesintilerinin de etkisi var. Lityum işleme kapasitesinin yüzde 60'ının Çin'de olması tedariki doğrudan etkiliyor." diye konuya açıklık getirdi.

Kim, elektrikli araç sektöründe talep edilen lityum miktarının 2020'de 140 kiloton iken, 2021'de neredeyse iki katına çıkarak 270 kilotona ulaştığını söyledi.

Bu yıl için talebin 2021'deki eşiği aşmasını beklediklerini ifade eden Kim, "Lityum piyasası diğer minerallere göre çok daha küçük. Bu nedenle de talepteki hızlı artışlar fiyatlara doğrudan büyük etkiler yapabiliyor." dedi.

Otomobil sektörüne yeni soluk! Bu sene satılan arabaların yüzde 15'i elektrikli olacak...

Elektrikli bisiklette kaçırılmayacak fırsat! BİM’den dev kampanya! İşte 12 Eylül 2022 fiyat listesi…

Elektrikli bisiklette dev kampanya! BİM’den kaçırılmayacak fırsat! İşte 7 Eylül 2022 fiyat listesi…


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön