05 / 05 / 2024

Elektrikli arabası olanlara müjde! Lityum fiyatlarında düşüş var!

Elektrikli arabası olanlara müjde! Lityum fiyatlarında düşüş var!

Yeni nesil bataryaların geliştirilmesi ve aşırı lityum üretimi, elektrikli araç bataryalarının üretiminde kilit rol oynayan lityum fiyatlarını düşürdü.



Türkiye’nin ilk elektrikli yerli otomobili üretme çalışmaları devam ederken, elektrikli araçlarda kritik bir madde olan lityumun fiyatı, geçen yılın sonlarında tedarik sıkıntıları ve artan taleple sert bir şekilde yükselmişti. Son zamanlarda lityum fiyatlarındaki düşüş, piyasalarda olumlu bir hareketlilik yarattı. 

Asya Piyasaları Uzmanı Süleyman Mete Özbalaban’a göre, aşırı lityum üretimi ve geliştirilen yeni generasyon bataryalar, lityum karbonat fiyatlarını düşüş eğilimine soktu. Bu gelişme, Türkiye’nin elektrikli otomobil üretim hedefleri için önemli bir fırsat sunuyor.

Yeşil enerji özelliği bulunuyor..

Dünya genelinde yeşil enerji kaynaklarının kullanımının artması, rüzgar türbinleri ve güneş panelleri gibi temiz enerji teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, lityum, bakır, nikel ve gümüş gibi maddelerin önemi de artıyor. 

 Lityum, bu teknolojilerin kalbi olan bataryaların ana bileşenlerinden biri olarak yoğun şekilde kullanılıyor. Yeşil enerji kaynaklarının artan talebi, lityum ve diğer bu metallerin talep ve fiyatlarını da olumlu etkiliyor. Bu durum, temiz enerjiye yatırım yapmak isteyen şirketler için önemli bir fırsat sunuyor.


Geri Dön