28 / 04 / 2024

Elektrikli araç şarj soket sayısı yurt genelinde 12 bini geçti...

Elektrikli araç şarj soket sayısı yurt genelinde 12 bini geçti...

Türkiye genelinde elektrikli araçlar için şarj soket sayısı 25 Aralık 2023 itibarı ile 12 bin 67'ye kadar ulaştı. En fazla elektrikli şarj istasyonu bin 308 ile İstanbul'da, İstanbul'u ise 542 istasyonla Ankara ve 422 istasyonla da Antalya takip ettiği belirtildi. İşte detaylar...



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) göre, Türkiye'nin 81 kenti şarj istasyonları ile donatıldı. Türkiye genelinde 5 bin 614 istasyonda elektrikli araç kullanıcılarına 8 bin 492 yavaş şarj (AC) ve 3 bin 575 hızlı şarj (DC) hizmeti verilmektedir. Buna göre, elektrikli araçlar enerji maliyeti açısından benzin ve mazot ile çalışan araçlara kıyasla yakıt tasarrufu sağlıyor.

Ülkelerin uzun vadede enerjide dışa bağımlılığını azaltmada önemli rol oynaması beklenen elektrikli araçlar aynı zamanda çevre dostu olarak da biliniyor. Elektrikli araçlarda yakıt tasarrufu ve çevreye duyarlılık unsurlarının yanı sıra düşük bakım maliyeti, konforlu ve sessiz sürüş, son teknolojik donanımlara sahip olması ve otonom sürüş gibi özellikler de ön plana çıkmaktadır. Ayrıca, elektrikli araç şarj istasyonu sayısının Türkiye genelinde yaygınlaşmasıyla bu araçlara olan talebin de artacağı öngörülüyor.

YEŞİL ŞARJ İSTASYONLARI FAZLALAŞACAK

Türkiye'de elektrikli araçların ve şarj istasyonlarının sayısı yükselirken, bu araçların daha çevreci bir şekilde kullanılabilmesine imkan sağlayacak EPDK düzenlemesi de yürürlüğe girdiği kaydedildi. Yapılan düzenleme ile şarj ağı işletmeci lisansı sahipleri kendi şarj ağında yer alan şarj istasyonlarından tamamını veya bir kısmını yeşil şarj istasyonu olarak kaydedilebiliyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarındaki artış hızı da dikkate alındığında yeşil şarj istasyonlarının sayısında artış öngörülüyor.

Elektrikli araç şarj soket sayısı yurt genelinde 12 bini geçti...

EN ÇOK SOKET İSTANBUL'DA BULUNUYOR

Türkiye genelinde en fazla elektrikli şarj istasyonu 1308 ile İstanbul'da bulunuyor, İstanbul'u 542 istasyonla  Ankara  ve 422 istasyonla Antalya takip ediyor.
İstanbul'daki istasyonlarda 3 bin 316, Ankara'dakilerde 1249 ve Antalya'dakilerde ise 833 soket bulunuyor.

Türkiye genelinde en fazla elektrikli araç istasyonu ve soket sayısına sahip şehirler şöyle:

ller        İstasyon Sayısı        Toplam Soket Sayısı    AC Soket Sayısı        DC Soket Sayısı

İstanbul    1308            3316            2564            752

Ankara        542            1249            917            332

Antalya        422            833            621            212

Aytemiz ve Eşarj, elektrikli araç şarj istasyonu sayısını artıracağını açıkladı...

Elektrikli araç şarj istasyonlarına akıllı bariyerler yapılacak

Opel'den Kasım kampanyası! Corsa Elektrikli araç alana 20.000 TL Eşarj kartı hediye!

Yeni binalarda elektrikli şarj ünitesi zorunlu! Bina ve AVM'lerde kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı?


Geri Dön