05 / 05 / 2024

Elektrikli otomobiller ile ilgili yeni düzenleme! Cumhurbaşkanı duyurdu! İşte detaylar!

Elektrikli otomobiller ile ilgili yeni düzenleme! Cumhurbaşkanı duyurdu! İşte detaylar!

Elektrikli otomobiller son zamanlarda popüler olmaya başladı. Cumhurbaşkanı kararına göre Elektrikli otomobiller ile ilgili yeni bir karar alındı. İşte detaylar!



ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERE YENİ DÜZENLEME!

Elektrikli araçlar çevreye karbon salımı gerçekleştirmediği için pek çok insanın almak istediği araç çeşitlerinden biri. Çevre dostu olan elektrikli arabalarda egzoz bulunmaması ve gürültü kirliliğinin de olmaması bu yeni nesli araçların dikkat çekici özellikleri arasında sayılıyor. Çip krizi ile otomotiv sektöründe üretimin aksamasından sonra firmaların klasik otomobil üretimini azaltmaya gidişi elektrikli otomobil üretiminin artırılması da yönünde harekete geçmesi son günlerin gündemini oluşturuyor. Diğer yandan elektrikli otomobiller ile ilgili yeni bir karar alındı ve imzalar atıldı. Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ithal elektrikli otomobil modelleri için ek vergi getirildiği açıklandı. Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenleme ile birlikte, ithal elektrikli otomobil modellerinden yüzde 10 ek vergi alınması kararı getirildi.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararına göre, 8703.80.10.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu, “Sadece elektrik motorinden tahrikli olanlar” başlığı altındaki yeni elektrikli araçların GTS ülkelerinden ithalatında yüzde 10 oranında ilave gümrük vergisi alınması karara bağlandı.

ELEKTRİKTE ÖTV DÜZENLEMESİ

Haziran ayında elektrikli otomobillerin ÖTV oranlarında da bir düzenleme gündeme gelmişti. Düzenleme öncesinde motor gücü 85 kW’yi aşmayan elektrikli otomobillerden yüzde 10, 85 kW ila 120 kW arası olanlardan yüzde 25, 120 kW ve üstü olanlardan da yüzde 60 oranında bir ÖTV alınıyordu.

Düzenleme sonrasında da motor gücü 160 kW’ı geçmeyen ve matrahı 700 bin TL’yi aşmayan elektrikli araçlar için yeni vergi oranı yüzde 10, diğerleri için yüzde 40 olarak yeniden belirlendi. Bunun yanında, motor gücü 160 kW’ı geçen araçların, matrahı 750 bin TL’yi aşmıyor ise yüzde 50, diğerleri için yüzde 60’lık bir ÖTV alınmasına karar verildi.

Fed sonrası dolarda son durum! İşte detaylar!

12 kilo tüp ne kadar oldu? Tüp gaz kaç TL?

75 bin işçi aranıyor! İşte meslek grupları ve detaylar!


Geri Dön