Elinde altın olanlar bu haberi okumadan geçmeyin! Altında yeni dönem başladı! Elinizi çabuk tutun
İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Esen, "Çalışmalar kapsamında 12 yılda yaklaşık 120 ton altın elde edildi. Hedefimiz ise bunu senelik 100 ton elde edebilmek” ifadelerini kullandı.
"BANKADAKİ ALTININ KUYUMCULARDAN FİZİKİ TEMİNİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"
Esen, bankaların her şubesinde yeteri kadar gram altının olmadığını, bu sebep ile fiziki olarak ani altın çekme taleplerinde bazı sorunlar ile karşılaşılabildiğini ifade etti.
Bankaların elinde yeteri miktarda altın bulunmadığında, vatandaşın bunun bir kısmını Türk Lirası olarak çekmek zorunda kalabildiğini dile getiren Esen, "Tabii bankacılık sisteminin bir kuru var. Aldığınız para ile tekrar altın alacaksınız, kuyumcuya gittiğiniz zaman ise bir de piyasanın bir kuru var. Oradan bir daha kayıp yaşıyorsunuz. Sizin aslında çekmek istediğiniz altın belki beş gram ama kur kayıpları nedeni ile 4, 7 grama düşebiliyor. Biz de halkımıza altınlarını fiziki olarak alabilme olanağını sunmak üzere ilk etapta web sitesi üzerinden kargo ile teslime dayanan bir model daha kurduk” açıklamalarını kullandı.
"VATANDAŞ VADE SONUNDA ALTININI İSTER TL, İSTER ALTIN OLARAK TUTABİLECEK"
Ayşen Esen, henüz yeni devreye soktukları KAD-SİS FATSİ işbirliği ile vatandaşların ilave getiri alacağına dikkati çekerek, şu şekilde konuştu:
"Şu anda altın mevduatları için altı ay ya da on iki ay vadeler için faizler belirlendi. Bu da şu şekilde çalışacak; diyelim ki KADSİS aracılığı ile bankadaki hesabınıza güven ile 80 gram altın yatırdınız. Burada aslında iki bakış açısı bulunuyor. Biri; kur korumalı mevduat dediğimiz KKM ile Türk Lirası olarak takip edilen taraf. Diğeri ise altınınızı, TCMB tarafından altın olarak koruyan alan. Sizin bankadaki 80 gram altının anlık değeri diyelim ki 80 bin TL. Bunun üzerinden size de KKM'nin verdiği o günün faizi işleniyor ama aynı zamanda vade sonunda kur koruma mekanizmasına göre fark var işe ekleniyor. Diğerinde ise TCMB'nin taahhüt ettiği altın bazında % 3'lük getiri uygulaması var. Dolayısıyla sizin 80 gram altınınıza % 3 getiri uygulandığı anda orada 2, 4 gramlık fayda oluşuyor ve 82, 4 gram altınınız hesabınızda duruyor. Vade sonunda ise kararı tamamen tüketici veriyor. Diyorsunuz ki ben 82, 4 gram altınımı istiyorum veya altının fiyatı düştüğünde KKM rakamı daha cazip ise onu tercih ediyorsunuz. Kısacası karar sizin."
Yastıkaltındaki altınların ise ekonomiye kazandırılması amacı ile yapılan altın bankacılığı çalışmaları kapsamında 12 senede yaklaşık 120 ton altın toplandığını bildiren Esen, hedeflerinin senelik 100 tona çıkabilmek olduğunu ifade etti.
Yastıkaltı altınların sisteme kazandırılması kapsamında vatandaşa verilecek önemli şeylerden birinin de yan yararlar olduğunu vurgulayan Esen, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
"Her zaman şunu dile getiriyorum, Anadolu'da altın, kadının hayat güvencesidir. O sebep ile o altını alıp bankaya götürdüğünde de altın boşta duruyor. Halbuki o kadını ekonominin içine katma sebebi ile daha işlevsel duruma getirebilir ve bunu da teminat olarak kullanarak mikro kredilere dönüştürebiliriz. Bunun karşılığında aldığı kredi ile bir tekstil ürünü ya da sabun üretebilir, tarım ile uğraşıyorsa bunu geliştirebilir. Bunun gibi birçok şey verilebilir. Bunları da bankalar ile görüşüyoruz. Gerek bankacılık sisteminin gerek ise kamunun gerek ise bizlerin yapabileceği her ne varsa önümüzdeki zamanlarda adım adım sistemin üzerine ilave edeceğiz.”
EDİTÖR NOTU: Bu haber 19 Ağustos 2022 tarihinde saat 18.23'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,19 Türk Lirası, euro 18,37 Türk Lirası, altının gramı ise 1031 Türk Lirası değerinde.
Borsada rekora doyum olmuyor! Borsa İstanbul BIST 100 3 bin seviyesini aştı
Mercedes GLA’ya 26 bin 500 lira zam! Resmen açıklandı! İşte 19 Ağustos 2022 fiyat listesi...