Elinde altın olanlar bu haberi okumadan geçmeyin! Altında yeni dönem başladı! Elinizi çabuk tutun
İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Esen, "Çalışmalar kapsamında 12 yılda yaklaşık 120 ton altın elde edildi. Hedefimiz ise bunu senelik 100 ton elde edebilmek” ifadelerini kullandı.
İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Ayşen Esen, İAR'ın çalışmaları, hayata geçirilen projeler aynı zamanda kıymetli metaller piyasasındaki gelişmeler ile ilgili bilgileri pay6laştı.
İAR olarak 12 senedir yastıkaltındaki altının ekonomi ile kazandırılması ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini hatırlatırken Esen, ilk zamanlar altın bankacılığı üzerine durduklarını bu zaman diliminde ise bankacılık sisteminde altının bir mevduat aracı şeklinde kullanılmaya başladığını ifade etti.
Esen, bu sistemin içinde çalışanların belli bir gün ve zaman diliminde bankada bulunmaları gibi bir zorluk ilei karşılaştıklarını, bu sorundan hareket ile de gelişmiş bir fintech altyapısı kurarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çalışarak Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi'ni (KAD-SİS) hayata geçirdiklerini bildirdi.
Gelinen noktada, yaklaşık iki yıl önce uygulamaya aldıkları KAD - SİS projesinin nasıl daha ileri götürebileceklerinimn üzerinde düşündüklerini aktaran Esen, şu şekilde konuştu.
"Halk öncelikle altının 'altın' şeklinde korunmasını istiyor. Her şeyden önce en önemli olay bu. Yani ben senin altınını alayım, Türk Lirası’na çevireyim, dolara çevireyim... Bu önemli değil. Altın o insanlar için güvenli liman oluyor. Dolayısı ile yastıkaltında tutulan altının, altın olarak kalması bir numaralı beklenti oluyor. İkinci olarak ise bu altını bankaya koyduğunda belirli bir zaman sonra içinden küçük bir miktar lazım olduğunda yine aynı şekilde altın olarak çekebilmek istiyor. Üçüncü olarak da tabii ki bir güvence bekleniyor. Bir şekilde farklı mevzuatlara dahil olup da ardından değişime uğramasını istemiyor. Son olarak ise nasıl TL ya da dövizi bankaya koyduğunuzda bir katma değer elde ediyorsanız, altından da bir katma değer elde etmek bekleniyor. Bu tecrübelerimizden hareket ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile çalışmaya başladık aynı zamanda KAD-SİS projesini ileri noktaya taşıyarak TCMB’nin devreye aldığı Fiziki Altın Tasarruf Sistemi (FATSİ) ile iş birliği gerçekleştirdik."