15 / 05 / 2024

Emekli aylıklarında isyan ettiren hesap! Zamlı maaşları en düşük emekli maaşına geriledi!

Emekli aylıklarında isyan ettiren hesap! Zamlı maaşları en düşük emekli maaşına geriledi!

EYT düzenlemesiyle ilgili son açıklama AKP Sözcücü Ömer Çelik'ten geldi. Ömer Çelik Ocak ayı bitmeden tamamlanacağı söylenen sürecin, Şubat ayı içinde en geç Mart ayı içinde tamamlanacağını ifade etti.



Birgün Yazarı Prof.Dr, Aziz Çelik, EYT tartışmasının emeklilik sitemindeki çarpıklıkları da gözler önüne serdiğine dikkat çekerek, emekli aylıklarının düşüklüğünün ve dengesizliğinin önemli bir sorun olduğunu kaydetti. Emekli aylıklarının bağlanmasında üç ayrı sistem izlendiğini 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrasının farklı şekillerde hesaplanarak aylık bağlandığını kaydetti. Hazine destekli emekli aylığı alt sınırının yani en düşük emekli aylığının Ocak 2023’te 5 bin 500 TL’ye yükseltildiğini hatırlatan Çelik, bu rakamın asgari ücretin yüzde 35 altında kaldığını, emekli maaşlarının bu rakama yükselmediğini, hazine desteği ile tamamlandığını kaydetti.

Yüzde 30 zam alıp en alt sınıra düştüler!

Çelik, alt sınır uygulamasının emekliler arasında dengesizlik yarattığını ve çarpık sonuçlara neden olduğuna dikkat çekerek,  en düşük emekli aylığı sınırı olan 3500'liranın yüzde 57 zamla 5 bin 500 liraya yükseltilirken, 4 bin 230 lira emekli maaşı alan kişinin ise yüzde 30 zamla en düşük emekli aylığı seviyesine gerilediğini belirtti. En alt sınırdaki emekliğinin 2 bin lira zam alırken diğerinin bin 270 lira zam aldığını aktaran Çelik, emeklilik sisteminde norm ve standart birliğinden uzaklaşıldığı için aylık ve gelirler arasında büyük farklar oluştuğunu ve eşitlik ilkesinden uzaklaşıldığını sözlerine ekledi.

İntibak çözülmezse milyonlarca yoksul EYT'li olacak

EYT sorunu çözülürken emekli aylığı bağlama sistemindeki dengesizliklerin de giderilmesi gerektiğini ifade etti. Çelik, "Aynı koşullarda prim yatırıp ve çalışıp farklı emekli aylığı alanlar arasındaki farklar giderilmeli ve intibak düzenlemesi mutlaka yapılmalıdır. İntibak düzenlemesi olmadan EYT çıkarsa milyonlarca EYT’li yoksul emekli olacaktır" ifadesini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön