Ekonomi

Emekli bayram ikramiyesinde hesaplar tutmadı! Müjde verilecek derken bayramın tadı kaçabilir

Emeklilere bayram ikramiyesi zammı tam bir muammaya dönüştü. Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere ödenen bayram ikramiyelerine zam yapılıp yapılmayacağı merakla beklenirken kamuoyundan peş peşe 'zam' çağrıları gelmeye devam ediyor.12 gün sonra Ramazan ayı bitecek ve ay başında Mayıs'ın birinde emekli bayram ikramiyeleri hesaplara yatırılacak

Emeklilere verilmesi planlanan bayram ikramiyesi müjdesi kamuoyunda yapılan onca haber ve çağrıya rağmen bir türlü netliğe kavuşmadı. 12 gün sonra Ramazan ayı bitecek ve ay başında Mayıs'ın birinde emekli bayram ikramiyeleri hesaplara yatırılacak. Emekli bayram ikramiyesinde merak edilen ise 4 yıldır olduğu gibi ikramiyenin bin 100 liradan mı yoksa zamlı yeni fiyattan mı yatacağı. Emekliler mevcut maaşlarıyla geçinemediklerini her fırsatta dile getiriyor. 

"TÜRK LİRASI ARTIK SATIN ALMA GÜCÜNÜ KAYBETTİ"

Emeklilerin dile getirdikleri sorunların en başında, 'Ülkemizde felaket bir ekonomik krizin yaşandığı' gerçeğine vurgu yapılarak değeri iyice dip yapan Türk lirasının satın alamama gücü geliyor.

Emeklilerin ortak görüşü ise, "Felaket bir pahalılık var. 2 bin 500 liraya bizim emekli arkadaşlarımızın geçinme ihtimali yok. Emekli arkadaşlarımız çocuklarıyla bir yere gidemiyor. Hatta torunlarının yanına gidemiyor" şeklinde ifade ediliyor.

EMEKLİ MÜJDE BEKLİYOR ANKARA SESSİZ

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilere verilen bin 100 liralık bayram ikramiyesinin değerinin enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında azaldığını belirterek milyonlarca emeklinin bayram müjdesi beklediğini söyledi. Ergün, "Bugün geldiğimiz noktada, enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında 1100 liralık bayram ikramiyesinin değeri azalmıştır. TÜED olarak, ikramiye rakamının en düşük emekli maaşı olan 2 bin 500 liraya yükseltilmesini istiyoruz" açıklaması yaptı. Emekliler 2 bin 500 lira emekli bayram ikramiyesi beklerken Ankara konuyla ilgili sessizliğini sürdürüyor. Ekonomik kriz açıklaması yapan Ankara, emeklilere verilecek olası bayram ikramiyesinin bütçeye getireceği yükü hesaplayıp gerekli ödeneği nereden bulacağını araştırırken emekliye herhangi bir zam gelmeme ihtimali de bulunuyor. AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, geçtiğimiz günlerde emeklilere bayram ikramiyesiyle ilgili çalışma yapılacağını Ramazan'ın bitimine henüz vakit olduğunu söyleyerek emeklilere umut dağıtmıştı.
 

EMEKLİLER AYAKTA!

Öte yandan Türkiye'nin çeşitli illerinden toplanarak Ankara'ya gelen emekliler, düzenlenen mitingde hükümetten taleplerini ifade etti. Emekliler Dayanışma Sendikası ve Tüm Emekliler Sendikası'na mensup olan ve çeşitli bölgelerinden gelen emekli vatandaşlar Anıtpark'ta miting yaptı. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, “TÜİK soslu, gayri ciddi, enflasyon endeksli bir yaşam istemiyoruz. İnsana yakışır biçimde yaşamak istiyoruz” dedi. Bir emekli, “Ben memuriyete başladığımda 450 lira para alıyordum. Ev kirası veriyordum. Anneme, babama bakıyordum. Şimdi emekliyim. O zaman kaşar peynir alıyordum her ay. Şimdi bir dilimini alamıyorum” diye dert yandı.Ergen, "Kamuyu koruyun’ dedik. ‘Özelleştirme; zam, pahalılık, emekçilere zulüm demek’ dedik. Kamuya ait ne varsa sattılar…Ülkenin hazine arazilerini hala satmaya devam ediyorlar…Bu satışlardan 71 milyar dolar para elde etmişler. Yaklaşık bugünkü kurla 1 trilyon 50 milyar lira demek. Bu paradan ne emeklilere ne de çalışanlara ne de işsizlere ne de çiftçilere pay aktarılmadı. Sonuçta bu özelleştirmeler bize hayat pahalılığı, yoksulluk hatta açlık olarak döndü. Peki bu paralar nerede kimlere gitti?” diyerek rakamlar karşısındaki şaşkınlığını dile getirdi. 2 bin 500 lira emekli maaşını aldığını belirten bir yurttaş da “Çantama koyuyorum eve gelene kadar kalmıyor. Emekli maaşı 6-7 bin lira olmalı” dedi.

 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR MİTİNG YAPACAK

Emekliler bayram ikramiyesinde zam beklerken Türkiye'de sayıları 1,5 milyonu bulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurları 15 Mayıs 2022 Pazar günü İstanbul Maltepe'de miting yapacak. EYT'lilerin mitinge yüksek katılım göstermesi bekleniyor.