18 / 05 / 2024

Emekli için 'Kök ücret' detayı! Uzman isimden flaş açıklama

Emekli için 'Kök ücret' detayı! Uzman isimden flaş açıklama

Emekli maaşlarına ve bayram ikramiyeleri zam yapılmasının ardından en düşük emekli aylığı 7.500 TL olurken, bayram ikramiyesi 2 bin liraya çıkarıldı. Özellikle EYT düzenlemesi ile emeklilik hakkı kazanan kişiler yapılan zammın maaşlarına yansıyıp yansımayacağını araştırıyor. İşte merak edilenler...



EMEKLİYE TOPLAM YÜZDE 114 ZAM!

Peki bu düzenleme kimleri kapsıyor? Dul ve yetim aylığı alanları nasıl etkileyecek? İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal tüm merak edilenleri gazetevatan.com'a anlattı.

En düşük emekli maaşının 7500 TL’ye çıkarılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Murat Bal, “2002 yılı sonunda 3500 lira olan emekli maaşı bugün itibarıyla yüzde 114 zamlanmış oldu. Tabii ki önümüzdeki temmuz ayında kanunen yine bir artış yaşanacak. Emekli maaşı artışından kendisi üzerinden emekli maaşı alan herkes faydalanacak. Şu anda gündemde olan EYT'liler de eğer asgari emekli maaşı seviyesinde maaş alacaklar da 7.500 lira emekli aylığı alacakla. Baktığınızda bizim kanunlarımızda EYT'liler veya normal emekliler diye bir ayrım zaten yok. Bu sebeple EYT'liler de tabii ki yeni düzenlemeden faydalanacak." diye konuştu. 

DUL VE YETİM MAAŞI ALANLAR FAYDALANACAK MI?

En düşük emekli maaşı 7500 TL olarak güncellendi. Ancak kendisi üzerinden değil de eşi, anne-babası üzerinden emekli aylığı alan kişiler de bulunuyor. Yeni düzenleme dul ve yetim maaşı alanları nasıl etkileyeceğini Murat Bal şöyle anlatıyor;

“Dul ve yetim maaşı alan vatandaşlarımız için biraz daha farklı durum söz konusu. Onlar şu an ki yapılan açıklamaya göre maalesef bundan faydalanamıyorlar. Ancak Meclis’e gelen torba kanunda onların maaşları da 7.500 TL seviyesindeki yüzdeye göre artırılacağını düşünüyorum.

Çünkü bu insanlar da emekli maaşı alıyorlar. Gerek eşleri, gerekse babaları vefat ettiğinde bu maaşı hak ediyorlar. Dolayısıyla bu insanlar da asgari emekli maaşındaki artıştan faydalanmak istiyorlar. Bu onların da hakkı.”

SEYYANEN ZAM BEKLENTİSİ BULUNUYOR

En düşük emekli maaşının 7500 lira olmasının ardın tüm emeklilerde seyyanen zam beklentisi oluştu. İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, “Şu anda yapılan asgari emekli maaşı artışı 7.500 liraya kadar olan vatandaşlarımızı kapsıyor. Meclis’e gelen kanun tasarısı da bu yönde. Ancak ben bunun toplumsal adalet ve eşitlik ilkesi uyarınca 7500 lira üzerine maaş alan kişilere de seyyanen uygulanacağını düşünüyorum. Çünkü o kesimlerde ciddi bir tepki oluştu. Madem öyle, ‘Biz neden yüksek primler ödedik.’ Şeklinde bir düşünce hakim. Bunlar haklı tepkiler dolayısıyla vatandaşlarımızın da bu serzenişlerinin karşılanacağını düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön