15 / 05 / 2024

Emekli maaşına haciz konabilir mi? Emekli maaşına haciz kimler koyabilir?

Emekli maaşına haciz konabilir mi? Emekli maaşına haciz kimler koyabilir?

Emekli maaşı alan vatandaşlar, borç ödemede yaşadıkları olumsuz durumlardan ötürü emekli maaşlarına haciz konulabilir mi? merak ediyorlar. İşte bu konudaki detaylar!



EMEKLİ MAAŞINA HACİZ KONABİLİR Mİ? EMEKLİ MAAŞINA KİMLER HACİZ KOYAR?

Ödenmeyen krediyi karşılamak için bankalara emekli maaşı hesabı olup olmadığına bakılmadan doğrudan 89. maddenin 1. fıkrası gereğince birinci haciz ihbarnamesi gönderilip, banka hesaplarına bloke konulmaktadır. Ama bu halde emekli maaşına borçlunun rızası dışında haciz konulmakta olup icra müdürünün kararına karşı, şikayet yoluna başvurularak, banka hesabındaki blokenin kaldırılabilmesi mümkün olabilir.

Bugüne kadar bankalar tarafından emeklilere verilen kredilerde kredinin teminatı olarak emekli maaşı gösterilirdi. Kredi kullanan emekli vatandaşlar, emekli maaşına bloke konulmasına kredi sözleşmesi sırasında peşinen önceden rıza gösterir, bu nedenle kredi ödemeleri geciktiği zaman ise hiçbir işleme gerek kalmadan banka tarafından doğrudan bloke ve kesinti yapılırdı. Emekli maaşından başka geliri olmayan kişiler bu halden uzunca süre mağdur oldular. Bankalar ise kredi borçlarını emekli maaşından kesinti yaparak tahsil etme yoluna giderler. Emeklilik türlerini belirtmek gerekir ise;

Emekli maaşına haciz konulabilir mi sorusunun cevabı emeklilik türüne göre yani İster SGK, Bağkur, Memur Emeklisi olunmasıyla değişmez. Memur emeklileri 5434 sayılı Kanun’a bağlıdır.  SSK, Bağ – Kur, Kamu, Banka ve Borsa sandıklarından emekli olanların maaşına ise rızası yok ise haciz konulamaz. Fakat üstte belirttiğimiz gibi bankaların önceden aldığı bu rızanın geçerliliği yoktur. Ancak, SGK’nın emekli kişiden prim, SGDP gibi bir alacağı var ise emekli maaşını haczedilebilir. Dolayısıyla, SGK’ ya borcu olan ve emekli aylığı alanların maaşlarının dörtte biri yani yüzde 25 haczedilebilir.

Sonuca bakarsak, borçlunun emekli maaşına haciz konmasına izin vermiş olması gibi bir durum ortada yok ise istisnai durumlar dışında emekli maaşına haciz konulmaz. Ama emeklilik türü ne olursa olsun emekli borçlu emekli maaşına haciz konmasına muvafakat vermiş ise bu halde emekli maaşına haciz konmasında herhangi bir hukuka aykırılık bulunmuyor.

EMEKLİ MAAŞINA HACİZ KONULAN KİŞİLER NELER YAPABİLİR?

Emekli bir kişi, bankanın koymuş olduğu blokenin kaldırılması ve kesintilerin iadesi adına Tüketici Hakem Heyetlerine başvurma hakkını elinde saklı tutmaktadır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön