28 / 04 / 2024

Emekli maaşlarına ve bayram ikramiyesine zam gelecek mi? Son dakika kulis iddiaları! 

Emekli maaşlarına ve bayram ikramiyesine zam gelecek mi? Son dakika kulis iddiaları! 

Enflasyon alım gücünü azaltırken, emekli maaşlarına ve bayram ikramiyesine zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu. İşte kulislerde konuşulanlar..



SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2024 Ocak zammı, memur emeklilerine yapılacak zamla eşitlendi ve bu şekilde tüm emeklilerin (4a, 4b, 4c) yüzde 49,25 zamlı aylık almasına imkan sunuldu. Ayrıca en düşük emekli aylığı da 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye yükseltildi. 

Ramazan ve Kurban bayramlarından önce emeklilere verilen bayram ikramiyesinde de yüzde 50 artış uygulandı ve ödemeler 2 bin TL'den 3 bin TL'ye yükseltildi. Fakat enflasyonist ortam sebebiyle emeklilerin beklentileri tam anlamıyla karşılanamadı. 

Orta Vadeli Programa (OVP) göre 2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 36 olurken, üst bant da yüzde 42 şeklinde belirtildi. Durum bu şekilde olunca 31 Mart’ta yerel seçimler yapılacağı için hükümetin emeklilere vereceği yanıt kritik önem taşıyor. 

Emekli maaşlarına ve bayram ikramiyesine zam gelecek mi? Son dakika kulis iddiaları! 

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, AK Parti’nin emeklilere ilişkin gerçekleştirdiği bir araştırmaya köşesinde yer verdi. 

AK Parti’nin seçmen tabanında, 65 yaş üstü vatandaşlar önemli bir yere sahip. Nuray Babacan'ın aktardığına göre, AK Parti, bu kesime yönelik araştırmasında ilginç sonuçlar elde etti. Son dönemdeki ekonomik kriz ve bir türlü dizginlenemeyen enflasyonun sonuçları seçmen tabanının uzaklaşmasına sebep oldu. Partinin emekli ve yaşlı seçmeninde çözülme saptanmasının ardından maaş ve ikramiyelerde artış olabileceği güündeme geldi. 

Emeklilerin ekonomik durumu, son senelerde katlanarak tırmanan hayat pahalılığı, emekli maaş artışında son dönemde yaşanan sorunlar ve son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından 5 bin TL şeklinde planlandığı açıklanmış olmasına rağmen 3 bin TL yapılan bayram ikramiyesi sebebiyle gittikçe zorlaşıyor. 

Emekli maaşlarına ve bayram ikramiyesine zam gelecek mi? Son dakika kulis iddiaları! 

Babacan’ın haberinde emeklinin bayram ikramiyesinin 3 bin TL yapılmasının nedenine ilişkin de bir kulis bilgisine yer verildi. Buna göre, 5 bin TL'lik bayram ikramiyesinin maliyetinin açıklanan para politikasını zorlayacağına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan sunum, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın frene basmasına sebep oldu. 

Bu kulis haberi, Ekonomi gazetesi yazarı Dr. Şeref Oğuz’un da emekli ikramiyeleri ile ilgili iddiasını güçlendiren niteliğe sahip. 

Şeref Oğuz, konuya ilişkin açıklamasında "İkramiyenin artırılması konusunda çalışma yapılıyor. Tahminim 2 bin lira daha artış söz konusu olacak. Yani emeklinin bayram ikramiyesi 5 bin TL'ye yükseltilecek" demişti. 

Kredi kartı aidatlarına zam! Kredi kartı aidatları ne kadar oldu?

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkıyor mu? Bakan Tunç'tan son dakika açıklaması geldi!

Ayder Yaylası'ndaki statü değişikliğine mahkemeden dur kararı! 

 


Geri Dön