Ekonomi

Emekli memur ve asgari ücretliye hükümetten dolara endeksli zam formülü! Herkesin alacağı para belli oldu

Hükümet Temmuz ayında asgari ücrete ek zam, emekli ve memur maaşlarına enflasyon farkı düzenlemelerini gündemine aldı. 3600 ek gösterge, EYT meselesi ve sözleşmeli personellerin durumu da netlik kazanacak. Maaşlar dolar farkıyla mı ödenecek? İşte ayrıntılar...Doların yükselmesi enflasyonun ateşine adeta benzin görevi görüyor

Dolar ve enflasyonun yükselişi bu hafta da kendisini iyiden iyiye hissettirdi. Doların yükselmesi enflasyonun ateşine adeta benzin görevi görüyor. Hükümet gıda, ulaşım, akaryakıt, lojistik gibi kalemlerdeki fiyat artışlarının vatandaşa çıkan faturasını gün gün izliyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı milyonlarca "memur, çalışan ve emeklinin enflasyona ezdirilmeyeceğini" her ortamda dile getiriyor. 

Hükümet Temmuz ayında ortaya koyacağı geniş kapsamlı bir çalışmanın detaylarını en ince ayrıntısına kadar hesaplayıp kamuoyu ile paylaşacak. 

Dolar ve enflasyondaki artış emtia fiyatlarını artırdığı ve çalışanların alım gücünü erittiği için yapılacak muhtemel zamlar ve iyileştirmeler "dolara endeksli" olacak.

 

BAKAN BİLGİN: DOSYA DOSYA AYRI ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in şu sıralarda söylediği her cümle çok büyük önem arz ediyor çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Bilgin'e çok güveniyor. Keza Erdoğan bu güvenini Ramazan Bayramı ikramiyelerine zam yapılmayacağına ilişkin Bilgin açıklama yaptığında açıkça ortaya koymuştu. Erdoğan, "O ne söylüyorsa doğrudur" diyerek Bakan Bilgin'e tam destek vermişti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete ek zam ve memur/emekli maaşları  düzenlemesiyle ilgili yeni yol haritası ile ilgili açıklamalar yaptı.

Bakan Bilgin, enflasyona karşı çalışanların korunacağını vurgulayarak şunları kaydetti:

Bizim önümüzde Temmuz ayında biliyorsunuz sadece enflasyon farkı değil, emekçilerin karşılaştıkları bu enflasyon tahribatına karşı daha geniş korunmasını sağlayacak düzenlemeleri yaptığımızı, hazırlığını yaptığımızı belirtmek isterim. Sadece kamu çalışanlarının, memurların, işçilerin değil aynı zamanda emeklilerimizle ilgili hazırlıklarımız var.

3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Bitti zaten, son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli personel meselesi EYT meselesi var. Bunların hepsi dosya dosya hepsi önümüzde. Adım adım dosyaları açıyoruz, çözüme ulaştığımız anda da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Emekçilerimizi, çalışanlarımız endişe etmesinler. Bizim görevimiz onları enflasyon karşısında korumak.

 

MEMUR ZAMLARI MAAŞLARA NASIL YANSIYACAK?

Emekli ve memurlara Temmuz'da yüzde 7 oranında toplu sözleşme zammı alacak. Memur ve memur emeklilerine Temmuz ayında yüzde 7.5 oranındaki Ocak zammını geçen 6 aylık enflasyon kadar da fark ödenecek. Nisan ayı enflasyonuna baktığımızda 4 aylık oran yüzde 31,71 çıktı. Bu durumda memur ve memur emeklilerinin 4 aylık enflasyon farkı yüzde 24,21 oldu. İlk 4 aylık verilere göre memur ve memur emeklilerinin zam oranı da yüzde 7 +24,21 olarak gerçekleşti. Yani memur ve memur emeklilerinin oranı yüzde 31.21 oldu. Bu rakama Mayıs ev Haziran enflasyonları da eklenecek.

EN AZ MAAŞ 4 BİN TL Mİ OLUYOR?

Bakan Bilgin'in verdiği rakamlardan yola çıkarak taban maaşın kaç lira olabileceğini hesapladık. Ocak 2022'de en düşük emekli maaşı yüzde 66'lık artışla bin 500 liradan 2 bin 500 liraya yükseltilmişti. 13 milyar liralık yıllık maliyete bakıldığında 800 bin kişi için aylık 1.354 TL'lik bir fark ortaya çıkıyor.

Bu fark en düşük maaşlara eklendiğinde zam la birlikte taban maaşın 3500 lira ile 4000 lira arasında bir rakama ulaşacağı ortaya çıkıyor. En düşük emekli maaşı Ocak 2022'de 2 bin 41 liraya yükselmiş ve 2 bin 500 liraya tamamlanmıştı. 2 bin 41 liraya yüzde 34.62'lik zam geldiğinde rakam 2 bin 748 liraya çıkacak. 800 bin kişinin içinde ölüm maaşı alanların da olduğu hesaba katılırsa burada taban maaş hesabı yine 3500-4000 TL arasında olacak.

Emekli ve memur maaşlarına ek zam için hükümetin gizli çalışması ortaya çıktı! 4 bin liradan başlayacak

Altının defteri dürülecek! İslam Memiş'ten altın fiyatlarında büyük yanılgı uyarısı

Merkez Bankası'ndan flaş dolar hamlesi! Piyasa dumur oldu

Bakan Vedat Bilgin emekli ve memurlara verilecek ek zam için aranan şartı ilk kez açıkladı: Her şey buna bağlı