Emekli olacaklar bu 4 formüle dikkat! Emekli maaşı nasıl yükseltilir?
Çalışırken ödenen primler, yüksekten ödenmesi durumunda doğrudan emekli maaşını artırıyor. Bu sebeple ödenen primlerin kontrolü önem arz ediyor. Peki yüksek emekli maaşı almak için nelere dikkat edilmeli? Emekli olmadan önce nelere dikkat edilmeli? İşte emekli olacakların merak ettiği o detaylar...
Emekli olmadan önce dikkate alınması gereken 4 formül bulunuyor. SGK kapsamında emekli olan vatandaşlara daha yüksek maaş alma fırsatı sunuluyor. Bugün yatırılan sigorta miktarı, gelecekte yüksek maaş almak için oldukça önem arz ediyor. İşverenlerin, çalışanın kazandığından daha düşük prim ödemesi halinde, gelecekte alınacak emekli maaşı etkileniyor. Emekli maaşı ödenen primlerle belirleniyor.
Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; Yüksek prim ödemeleri doğrudan ücretleri yükseltiyor. 2008 yılından sonraki süreç için uygulanacak olan emekli maaşı, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinin toplam 360 gün için yüzde 2'si kadar oluyor. Hesaplamada 360 günden kısa süre eşit oranlı olarak hesaplanırken, aylık bağlama oranı yüzde 90'ı aşmamalı.
Prim günlerinin çok olması ve uzun seneler çalışılması tek başına geliri artırmıyor. Toplam gelirin yüksek düzeyde yatırılması önemli oluyor. İki işte çalışıyorsanız, ikinci iş için prim ödediğinden de emin olunmalı. SGK'ya bildirilen matrah arttıkça emekli maaşı da yükseliyor.
2000 SONRASI İÇİN SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
2000 sonrası emekliliklerde ise sigortalının 2000 yılı ve sonrası için ödeyeceği senelik gelirinin kazancı ile aylık bağlanma oranının çarpılmasıyla maaş hesaplanıyor. 1 Ekim 2008'den sonra ise aylık ortalama gelir ile aylık bağlanma getirisinin çarpılmasıyla hesaplanıyor.
31 ARALIK 1999 ÖNCESİ DÖNEMİN TAMAMINDA ÇALIŞMAYANLAR BORÇLANMA YAPABİLİR Mİ?
Bu seelerde çalışmayanlar askerlik, çocuk sahibi veya yurtdışı borçlanma yapabilir. Borçlanmanın yüksekten yatması emekli maaşlarının yükselmesini sağlayacak.