03 / 05 / 2024

Emekli olacaklar ve EYT'yi kaçıranlar aman dikkat! Ne kadar maaş alacaksınız? Nasıl EYT'li olabilirsiniz?

Emekli olacaklar ve EYT'yi kaçıranlar aman dikkat! Ne kadar maaş alacaksınız? Nasıl EYT'li olabilirsiniz?

Posta Gazetesi köşe yazarı Ekrem Sarısu, bugünkü köşesinde EYT ile emekli olacak vatandaşların ne kadar maaş alacaklarına ve EYT'li olmak isteyenlerin ne yapması gerektiğine ilişkin soruları yanıtladı. İşte ayrıntılar...



EYT kapsamında emekli olacak binlerce vatandaş, ne kadar maaş alacaklarını ve EYT'li olmak için ne yapmaları gerektiğini merak ediyor. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Ekrem Sarısu, bugünkü köşesinde bu soruların yanıtlarını verdi. 

Emekli olacaklar ve EYT yi kaçıranlar aman dikkat! Ne kadar maaş alacaksınız? Nasıl EYT li olabilirsiniz?

KISMİ EMEKLİLER NE KADAR MAAŞ ALIR?

Posta Gazetesi köşe yazarı Ekrem Sarısu'ya bir okuyucusu, 18 Haziran 1980 doğumlu olduğunu ve 4a tescil başlangıcının 1 Ağustos 1999 olup 4369 gün prim ödemesi olduğunu söyledi. Okuyucu, "Sigortalılık sürem 24 yıl, 20 gün, yaşım 43 yıl, 2 ay, 3 gündür. Primlerim hep asgari ücret üzerinden yattı" diyerek, EYT'li olarak kısmi emekli olması halinde ne kadar aylık alacağını sordu. 

Ekrem Sarısu, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta "Kısmi (yaş haddinden) emeklilik EYT kapsamında değil. Kısmi emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli, bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz" diyerek başladı. 

Bugün için verilen en düşük emekli maaşının 7 bin 500 lira olduğunu aktaran Sarısu, "Normal emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. EYT kapsamında olduğunuzdan emekli olurken yaş aranmayacak" dedi ve prim ödemesinin 5975 güne tamamlanacağı tarihte EYT ile emekli olabileceğine dikkat çekti. 

Emekli olacaklar ve EYT yi kaçıranlar aman dikkat! Ne kadar maaş alacaksınız? Nasıl EYT li olabilirsiniz?

EYT'Lİ OLMAK İÇİN FARKLI BİR YOL VAR MI? 

Ekrem Sarısu'ya bir başka okuyucusu da "1978 tarihi doğumluyum. Şubat 1998 ve Ağustos 1999 yılları arasında 18 ay askerlik yaptım. İlk sigorta başlangıç tarihim 15 Mayıs 2001 olup şu an 6750 gün prim ödemem mevcut" diyerek, askerlik borçlanmasıyla, EYT'den yararlanarak emekli olup olamayacağını ve EYT'den yararlanabileceği başka bir seçenek olup olmadığını sordu. 

Ekrem Sarısu, bu konuya ilişkin, "İlk defa 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar EYT kapsamında. Askerliğinizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geri giderek 15 Kasım 1999 olur. Bu tarihte EYT kapsamına girmenizi sağlamaz. Maalesef EYT’li olmanızı sağlayacak başka bir yol da bulunmuyor" açıklamasını yaptı. 

Emekli olacaklar ve EYT yi kaçıranlar aman dikkat! Ne kadar maaş alacaksınız? Nasıl EYT li olabilirsiniz?

Bir günle, birkaç ayla EYT kapsamına giremeyerek 17 sene geç emekli olunmasının toplum vicdanını zedelediğine değinen Ekrem Sarısu, "Toplumda siz ve sizin durumunuzda olanlar için yeni bir kademelendirme getirilerek emeklilik yaşının düşürülmesi yönünde büyük bir talep var" dedi. 

Zaman içinde EYT'den faydalanamayanlar için emeklilik şartlarının düzeltebileceğine değinen Sarısu, "Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 250 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz" ifadelerini kullandı. 

65 yaş maaşı, evde bakım yardımı, engelli maaşı alanlar şimdi göz atın! Yeni maaşınız belli oldu! 

Çocuklu ailelere yardım müjdesi! Aile Bakanlığı dar gelirlilere 3.571 TL destek veriyor! Anaokulu, ilkokul, ortaokul...

Memur ve memur emeklileri hemen bakın! Hakem heyetinin zam kararı açıklandı mı? Memura ne kadar zam geliyor?


Geri Dön