29 / 04 / 2024

Emekli ve memurun temmuz ayı zammı ne kadar olacak? İşte enflasyona göre zam hesapları

Emekli ve memurun temmuz ayı zammı ne kadar olacak? İşte enflasyona göre zam hesapları

Temmuz ayının yaklaşmasıyla  memur ve emeklinin zam hesapları yapılmaya başladı. İlk üğç ayda memur için yüzde 7 toplu sözleşme zammına ilave yüzde 15.30 fark oluşmuş durumda, SSK ve Bağkur emeklisi için yüzde 22.80 zammı garantilenmişti. Açıklanacak enflasyon ile bu oranlarının artması bekleniyor.



Milyonlarca memur ve emeklinin maaşlarına gelecek zam için kritik tarihler ocak ve temmuz ayı. Memur ve memur emeklisi 2 yılda bir imzalanan toplu sözleşmeye ilave olarak enflasyona göre fark alırken, SSK ve Bağkur emeklileri ise hesaplanan 6 aylık enflasyona göre zam görüyor.

EMEKLİ MEMUR ZAMMI OCAK AYINDA NE OLMUŞTU? 

Memur ve emeklinin maaşına 1 Ocak itibarıyla geçerli olmak üzere 2021 yılının son 6 aylık (temmuz-aralık) döneminde hesaplanan enflasyona göre zam yapılmıştı. Memur ve memur emeklisinin de yüzde 5’lik ocak ayı toplu sözleşme zammına % 2.5’lik ek yapılmış bu şekilde toplam zam yüzde 30.95’e çıkmıştı. 

Emekli ve memurun temmuz ayı zammı ne kadar olacak? İşte enflasyona göre zam hesapları

EMEKLİ MEMUR ZAMMINA İLİŞKİN AYLARA GÖRE ORTAYA ÇIKAN RAKAMLAR 

SSK ve Bağkur emeklisinde zam oranı 6 aylık zaman diliminde oluşan enflasyona göre yüzde 25.46 olmuştu. Öte yandan en düşük SSK ve Bağkur emekli maaşı da 1.500 TL'den % 66.6 artış ile 2 bin 500 TL'ye çıkmıştı. Şimdi ise temmuz ayına ile ilgili zam hesapları yapılıyor. İlk 3 ay (ocak-şubat- mart) için ortaya çıkan rakamlar ve nisan, mayıs ve haziran ayına ilişkin enflasyon tahminleri ise ocak ayında yapılan zammın da üzerine çıkılacağına işaret ediyor. Ocak ayında % 11.1 olan aylık enflasyon şubat ayında yüzde 4.81, mart ayında ise yüzde 5.46 olarak kaydedilmişti.

TAHMİNLER EMEKLİ MEMUR ZAMMI İÇİN NE DİYOR? 

İlk 3 ayda kaydedilen rakamlara göre kümülatif enflasyon yüzde 22.80 olarak gerçekleşmişti. Memurun son zam pazarlığı 2021 yılında olmuştu. Bu çerçevede memur ile memur emeklisi temmuz ayında yüzde 7 toplu sözleşme zammı görecek. Enflasyon ocak ayında gerçekleşen % 7.5’lik zammı ne kadar geçerse o da fark olarak maaşa etyki edecek. İlk 3 ay için % 15.30 zam farkı (22.80-7.5=15.30) olarak germekleşmişti. Bu şekilde şimdiden toplam zam % 7+15.30=yüzde 22.30’a ulaşıyor. 5 Mayıs Perşembe günü saat 10.00’da belli olacak nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin % 5-7 arasında öngörüler var (Nisan ayı İstanbul enflasyonu % 11.36 idi).

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön