Kent Haberleri

Emeklilere kara haber! Maaşlarda bu gerçek unutuluyor: Temmuz zammı için şok açıklama geldi!

Emekli ve memurun Temmuz maaşları merakla bekleniyor. Ancak emekli maaşlarında unutulan bir gerçek ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...

Milyonlarca emekli ve memur, Temmuz ayında maaşlarına yapılacak zammı dört gözle bekliyor. Ay ay enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve emekli maaş tahminleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. 

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri bölümünden Prof. Dr. Aziz Çelik, emekli ve memurun Temmuz zammı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Halk TV'ye konuuk olan Prof. Dr. Aziz Çelik, 'Emekliyi Temmuz’da ne bekliyor?' sorusunu cevapladı. 

Prof. Dr. Çelik, söz konusu açıklamasında 16 milyonu bulan bir insan topluluğundan söz edildiğine dikkat çekti ve "Emekliler, dul ve yetimlerle beraber Türkiye’nin işçilerden sonra en büyük toplumsal grubu. Emeklilerin maaşlarının artırılmasının iki yöntemi var. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları son altı ayın enflasyonuna göre  yükselir. Yasada kural mevcut. İkincisi memur emeklileri. Memur emeklilerinin  maaşları da toplu sözleşmeye göre yükselir" dedi. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Aziz Çelik, Temmuz ayına gelindiğinde yüzde 25’lik enflasyon olması halinde, kural olarak SSK ve Bağ-Kur emeklisinin yüzde 25 zam alacağını söyledi. 

Türkiye emeklilerin ortalama aylığının 13 bin TL olduğuna dikkat çeken  Prof. Dr. Çelik, açıklamasında "En düşük maaş nedir, bilmiyoruz. 10 bin liraya tamamlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu açıklamıyor, ben iki yıldır uğraşıyorum. Yargıya gittim, iki sene önceki öğrendim. 4 bin 200 lira diye yazdılar bana. Ama şu andakini bilmiyorum. Veri konusunda tartışma mevcut" ifadelerini kullandı. 

Aziz Çelik, en düşük emekli maaşı alan vatandaşları bekleyen tehlikeye de değindi. 

"Emeklilerin kök aylıkları tamamlanan aylıklarından daha az. Yani emekli aylığı 10 bin liraya tamamlanıyor. Ama pek çok emeklinin aylığı 7 bin TL'dir, 8 bin liradır, 8 bin 500 TL'dir. Emeklileri enflasyonun altında ezilme tehlikesi bekliyor" diye konuşan Prof. Dr. Çelik, zammın kök maaşlara yapılması halinde örneğin, 8 bin TL alan emeklinin yüzde 25 zamla 10 bin TL maaş alacağını, zaten şu anda da 10 bin TL aldığını söyledi. 

Aziz Çelik, emeklilerin 20 sene önce asgari ücretin yaklaşık yüzde 40 üzerinden aylık aldığını vurguladı ve "Şu anda asgari ücretin yüzde 60’ına geriledi. Emekli maaşının asgari ücretten az olmaması gerekir. Bu tartışma dışı bir şey olması gerekiyor. Emeklilerin kök aylık nedeniyle enflasyon kadar zam alamama tehlikesi varken biz 10 bin lirayı konuşuyoruz" açıklamasında bulundu. 

Memur emeklileri için de iki tehlike olduğunu aktaran Çelik, "Memur emeklilerine toplu sözleşmeyle enflasyondan yaklaşık 5,5 puan düşük zam yapılacak. Yasa değişikliği olmazsa bu şekilde olacak. Memur emeklilik bağlama oranları son bir sene içinde ciddi şekilde geriledi. Memurlara geçen yıl ilave ödeme adı altında önce 8 bin TL yapıldı, şimdi 12 bin küsür oldu. Yükselecek Bu ilave ödeme emekli maaşlarında dikkate alınmıyor" şeklinde konuştu. 

Çelik konuya ilişkin açıklamasını "Bir sene önce emekli olan bir memur maaşının yüzde 71’ini alırken, şimdi emekli olacak bir memur aylığının yüzde 41’ini alacak. Çünkü ek ödeme dediğimiz şeyi emekli maaşlarına yansıtmadılar. Bu açık büyüyecek. Yani memurları, memur emeklilerini, işçi ve Bağ-Kur emeklilerini Temmuz ayında tasarruf bekliyor." diyerek tamamladı. 

Kredi ile konut alınır mı?

ATEM Başkanı'ndan belediyelere çağrı!  Konut arzı için imarlı alanlar genişletilmeli! 

Ticari gayrimenkulde alışkanlıklar sil baştan değişiyor! 

Emeklilerin hesaplarına kesin bu kadar yatacak: Bu ayki rakam açıklandı! İş Bankası promosyon...