Emeklilikte yeni dönem detayları belli oldu
TBMM'ye sunulan On İkinci Kalkınma Planı'na göre, emekli aylık bağlama sistemi yeniden düzenlenecek. Sosyal güvenlik sistemindeki yeni planlamalar ve düzenlemeler belli oldu. İşte ayrıntılar...
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; yeni yapılan plan kapsamında kişilerin istihdamda kalmasını teşvik eden yeni düzenlemeler yapılacak. Aylık bağlama sistemi, kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yeniden şekilendirilecek.
EMEKLİLİK YAŞI DEĞİŞECEK Mİ?
Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin yürütülmesi kapsamında için emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi yükselişi ile uyumlu olarak otomatik bir ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar kaydedilecek.
MALUL AYLIĞI ALANLAR İŞE DÖNEBİLECEK
Öte yandan sürekli iş göremezlik geliri veya maluliyet aylığı alan kişilerin yeniden iş hayatına atılması ve işgücü piyasasına geri dönmesi için mesleki rehabilitasyon uygulaması da yapılacak düzenlemeler arasında.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİTEMİ
Sosyal güvenlik sistemi, emekli refahının yükseltilmesi ve kişilere ek sağlık güvencesi sağlanması nedeni ile tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleriyle desteklenecek. Genel Sağlık Sigortası sisteminin sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi, kişilere alternatif bir sağlık güvencesi sağlanması ve sağlık hizmet sunumundaki kapasitenin etkin kullanımı için de tamamlayıcı sağlık sigortacılığı hayata geçirilecek.
YAŞLI BAKIM SİGOTASI KURULACAK
Ülkemizde nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik sistemi üstündeki etkilerinin azaltılması için bakım sigortası ve mesleki rehabilitasyon uygulamaları da hayata geçirilecek konular arasında. Öte yandna yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için de bir bakım sigortası kurulacağı kaydedildi.
BES’TE TOPLU ÖDEME
BES’te yapılan kesintilerin azaltılması ve sadeleştirilmesi için çalışılacak. Yaş ve yıl şartlarını karşılayan BES katılımcılarının fonları, plan döneminde ihdas edilecek sigorta kapsamında, vatandaşların fonları isteğe bağlı olacak şekilde uzun dönem bakım teminatına dönüştürülecek. Ayrıca yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES’e katılımlarını ve sistemde kalmalarını teşvik edici uygulamalar hayata geçirilecek. OKS’de olduğu gibi BES’ten emekli olan bireylerin birikimlerini toplu olarak çekmeleri yerine programlı geri ödeme veya yıllık gelir sigortası şeklinde almaları özendirilecek. Öte yanda ise Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) daha cazip hale getirilerek fon tutarı ve katılımcı sayısı artırılacak, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) işveren katkısını içerecek şekilde geliştirilecek ve fon çeşitliliği sağlanacak.