03 / 05 / 2024

Emeklinin kök maaş tablosu ortaya çıktı! İşte yeni hesaplama

Emeklinin kök maaş tablosu ortaya çıktı! İşte yeni hesaplama

SSK ve Bağ-kur'lu milyonlarca emekli Ocak ayında maaşlarına yapılacak yeni zam oranını araştırıyor. TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon oranları ile maaşlara yapılacak zam miktarı için yeni detaylar belli olacak. İşte tüm detaylar...



Merkez Bankası tarafından enflasyon raporu paylaşıldı. Açıklamanın sonrasında maaş hesaplamaları tamamen değişti. SSK ve Bağ-kur emeklileri için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları büyük önem taşıyor. 

Hal böyle olunca gözler gelecek son dakika açıklamalarına döndü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Temmuz-Eylül enflasyonu yüzde 25.11 oldu. İşte tüm detaylar...

TÜİK tarafından yarın enflasyon oranları duyurulacak. Açıklamanın ardından maaş hesaplamaları yeniden yapılacak. İşte tüm detaylar...

2023 yılı enflasyonu yüzde 65 olarak gerçekleşirse, 2023'ün ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam alacak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak artışı yüzde 30.73 olarak gerçekleşecek. Bu durumda tüm kök aylıklara yüzde 30.73 artış yansıtılacak.

EN DÜŞÜK, SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞI NE KADAR ZAMLANACAK?

Ekim ayı beklentilerine göre enflasyon %4-5 aralığında olacak. Bu durumda son iki aylık Kasım ve Aralık enflasyonu dikkate alınmadan emekli maaşlarına yapılacak artış %30,73 olacak. Bizde en düşük maaş ve diğer maaşlara göre emeklilerin alacakları yeni maaşları hesapladık. 

Hatırlatma: Aşağıda bulunan zam oranları enflasyon beklentisi tahmine göre hesaplanmıştır. Emeklilerin alacağı zam oranı Kasım, Aralık enflasyonu açıklandıktan sonra belli olacak.

Maaşını en alt sınır olan 7.500 TL’den alan emekli %30,73 oranında zam alması durumunda maaşı Ocak ayında maaşı 2.304 lira artarak 9.804 lira olacak.

Emekli maaşı 8.500 lira olan bir SSK veya Bağ-Kur emeklisi %30,73 zam alması durumunda maaşı 2612 lira artarak 11 bin 112 lira olacak.

Emekli maaşı 9.000 lira olan emeklinin %30,73 oranında zam alması durumunda maaşı 2.765 lira artacak ve Ocak 2024’de maaşı 11 bin 765 lira olacak.

Emekli aylığı 10.000 lira olan emekli %30,73 zam alması durumunda maaşı 3.703 lira artacak ve güncel maaşı 13 bin 073 lira olacak.

REFAH PAYI EKLENECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlattığı emeklilere yönelik iyileştirme çalışması sürüyor. Bu kapsamda refah payı ile zam oranının yüzde 50 seviyelerine yükseltilmesi, en düşük emekli aylığı ödemesinin 7 bin 500 liradan en az 10 bin liraya çıkarılması yönünde tahminler bulunuyor.

4 AYLIK ANKETLER NE GÖSTERMİŞTİ?

Emeklilerin Ocak ayı zam oranı için anketler de ipucu veriyor. Son olarak AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'nin sonuçları açıklandı. Ankette ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi yüzde 68.73 çıktı. Bu tahmin gerçekleşirse, bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 40.87 olacak. Merkez Bankası'nın Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 68.01 olarak gerçekleşti. Bu tahmine göre bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 40.27 olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı da bu durumda yüzde 40.27 çıkacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön