29 / 04 / 2024

Emlak devi için karamsar rapor geldi: Senelerce bekleyecekler!

Emlak devi için karamsar rapor geldi: Senelerce bekleyecekler!

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard Poor's, Çin'in emlak devi Evergrande alacaklılarının senelerce bekleyebileceğini kaydetti. Söz konusu raporda, küçük ödemelerin bile uzun süreceğine değinildi.



Kredi derecelendirme kuruluşu Standard-Poor's (S-P), borç batağında olan emlak devi Evergrande ile ilgili bir rapor yayınladı

Emlak devi Evergrande'nin tasfiyesinden sonra gözler şimdi alacaklılara çevrildi. S-P, Evergrande alacaklılarının küçük bir ödeme için bile senelerce bekleyebileceğini belirtti.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Hong Kong mahkemesi, 300 milyar dolardan çok borcu olan Evergrande için tasfiye süreci başlattı. Söz konusu şirketin geleceği Çin anakarasının mahkeme kararına yönelik tavrı ile netleşmiş olacak. Evergrande hisse senedi ve şirket tahvili işlemleri Hong Kong'da askıya alındı.

NTV'de yer alan habere göre S-P Global Ratings Çin şirketleri uzmanı Chang Li, "Tasfiye sonuçlandığı zaman offshore tahvil sahiplerinin dolar üzerinden birkaç sent alacağını varsayıyoruz. Söz konusu bu cüzi ödeme için bile muhtemelen yıllarca beklemek zorunda kalacaklar" diye konuştu.

Emlak devi için karamsar rapor geldi: Senelerce bekleyecekler!

Ayrıca kurumun raporunda tasfiye edilmekte olan offshore şirketin geri ödemelerinin ancak anakarada şirketlerden gelecek olan nakit akışı ile sağlanabileceği kaydetti. Geri ödemelerin temettüler, hissedar geri ödemeleri ya da özsermaye satışı yoluyla yapılabileceğini belirtti.

YENİ ÖNLEMLER ALINDI

Çin'de son zamanlarda gündemden düşmeyen emlak piyasası geçen seneyi yeni konut fiyatlarında neredeyse son dokuz yılın en ciddi düşüşüyle tamamlamıştı. Yaşanan bu durum da ekonominin toparlanmasına  yönelik endişeleri artırmıştı. Yaşanan bu gelişmeler eşliğinde, Çin emlak piyasasını canlandırmak için kalkınma krediyle birlikte piyasaya destek tedbirleri uygulamaya başladı. 

Emlak piyasası bir zamanlar ülkenin önde gelen emlak geliştiricileri arasında yer alan China Evergrande Group'un potansiyel tasfiyesi nedeniyle temkinli ilerlemeyi sürdürürken, Hong Kong mahkemesinin Evergrande'yi tasfiye etme kararı, şirketin 300 milyar doları aşan yükümlülükleri göz önüne alındığında, konut almak isteyenlerin duyarlılığını daha da azalttı.

Ancak alınan tüm bu önlemlere rağmen, yatırımcıların tepkisi cansız oldu ve Hang Seng Anakara Emlak Endeksi ile CSI 300 Emlak Endeksi Çarşamba günü yüzde 2,6 oranında düşüş yaşandı. 

 

Emlak devi için karamsar rapor geldi: Senelerce bekleyecekler!

Çin emlak krizine kredi desteğiyle önlem almaya başladı!

Binaların kolonlarında bu kesinlikle olmamalı!


Geri Dön