27 / 04 / 2024

Emlak konut güvencesi ne demek?

Emlak konut güvencesi ne demek?

Hızla gelişen inşaat sektöründe, bazı konut projeleri Emlak Konut ve TOKİ güvencesi ile inşa ediliyor. Peki, emlak konut güvencesi ne demek? TOKİ güvencesi ne demek? İşte yanıtı..



Emlak konut güvencesi ne demek?

Emlak Konut’un temelleri 1953 yılında atılmıştır. 2002 yılında Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na dönüşen Emlak Konut, bugün Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı haline gelmiştir.


Emlak Konut geldiği noktada hızlı büyümesini sürdürmek amacıyla 2010 yılında halka arz edilmiştir. Beklenenin üzerinde bir ilgi gören Emlak Konut halka arzıyla; yurtiçi bireysel yatırımcı talebinde Türkiye rekoru kırıldığı gibi, Cumhuriyet tarihinin en büyük 5 halka arzından biri gerçekleşmiştir. Yine 2013 yılı Kasım ayında gerçekleştirdiği ikincil halka arzında hisse senetlerine 2,3 kat talep gelmiş ve 20 farklı ülkeden 100’ün üzerinde uluslararası yatırımcının ilgi gösterdiği Emlak Konut halka arzı, Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı olmuştur. 


TOKİ ise, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'na bağlı, özellikle sosyal konut üretimi için kurulmuş olan kamu kuruluşudur.


Hızla gelişen inşaat sektöründe, bazı projeler emlak konut ve  TOKİ  güvencesi ile inşa ediliyor. Peki, Emlak Konut güvencesi ne demek? TOKİ güvencesi ne demek? 


Emlak Konut güvencesi, projeyi hayata geçiren inşaat firmasını sözleşmesinde yazan taahhütlerini yerine getirip getirmediğini kontrol ediyor. Aynı şekilde TOKİ güvencesi de projenin finansmanını takip ediyor.


Söz konusu güvence TOKİ konut edindirme rehberinde şu şekilde açıklanıyor:


İdare payını güvence altına almak, yüklenicinin sözleşmede yer alan taahhütlerini yerine getirmesini kontrol etmek ve projenin finansmanını kolaylıkla takip edebilmek amaçlarıyla satış gelirleri, idare adına açılmış olan “TOKİ Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Emanet/Teminat Hesabı”nda toplanmaktadır. 


Konut kredilerinin yaygın olması nedeniyle satışlar genellikle banka kredili olarak yapıldığından kredi veren banka tarafından peşin olarak Emanet/Teminat Hesabında birikmeye başlayan satış gelirleri projenin devamını güvence altına almaktadır. 


Söz konusu hesapta biriken toplam satış gelirlerinden TOKİ, payını günlük olarak kullanmasına rağmen yüklenicinin payı, taahhüt konusu işlerin ilerlemesine paralel olarak inşaat seviyelerine göre sözleşmeyle belirlenen oranlarda serbest bırakılmaktadır.


Emlak konut nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön