Emlak sektörü altın çağını seneye yaşayacak!
İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, emlak piyasasında referandum sonrası beklentilerinin gerçekleştiğini açıkladı. Bu beklentiler kapsamında emlak sektörü altın çağını seneye yaşayacak.
İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, emlak piyasasında referandum sonrası beklentilerinin gerçekleştiğini açıkladı. Akgün, belirsizliğin ortadan kalmasıyla birlikte, inşaat sektöründe rafa kaldırılan projelerin uygulamaya konulduğuna dikkat çekti. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışla beraber, konut fiyatlarının yüzde 30 ile 40 arasında artışın söz konusu olduğunu söyleyen Akgün, "Bir yıl aralığında fiyatların yüzde 30'un üzerinde değişmesini bekliyorduk. Bu gerçekleşiyor" dedi.
YATIRIMCI TATİLDE'
İzmir yatırımcılarının tatile çıktığını dile getiren Akgün, "Büyükşehir yeni planlamalar yapmadan, ada bazında veya mahalle bazında kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlı bir şekilde hayata sokmadan, bireysel olarak konut ihtiyacı olan insanların yüksek maliyetle konut aldığını görebiliyoruz. İzmir yatırımcıları tatile çıktı. Konuta yatırım yapan insanların yüzde 50'den fazlası tatile girdi. Eylül, ekim ayından itibaren de tekrar yatırıma geçecekler. Konut ihtiyacı olan, konut hayali kuran, ilk kez konut alacak olan insanlar banka veya Mortgage kredi sistemiyle ev arayışları sürüyor" diyerek sözlerine devam etti.
BELİRSİZLİK KALKTI
Sektörü 16 Nisan referandum sürecinden öncesi ve sonrası olarak değerlendiren Akgün, "16 Nisan sonrasında sonucun ne çıkacağı belirsizliği özellikle inşaat sektöründe bir yavaşlama söz konusuydu. Referandum sonrasında bugüne geldiğimizde, inşaat sektöründe projeler raftan indi ve uygulamaya konuldu. Fiyatlar konusunda da demire yapılan zamlar ve doların yükselmesinden sonra rakamlar yansımaya başladı. Özellikle yeni yapılan konutlarda fiyatlar oldukça yüksek. 2016 ve 2017 aralığında bizim öngörümüz rakamların Eylül ayına kadar olan süreçte artıştan bahsettik. Bir yıl aralığında fiyatların yüzde 30'un üzerinde değişmesini bekliyorduk. Bu gerçekleşiyor" açıklamasında bulundu. Arsa maliyetlerinin yükselmesinin, konutun fiyatına yansıma oranı hakkında bilgi veren Akgün, arsa maliyetlerinin yüzde 10 ila 15 yükseldiğini belirtti. İnşaat maliyetlerindeki artış da göz önünde bulundurulduğunda konut fiyatlarında toplamda yüzde 30-40 arasında bir değişimin söz konusu olduğunu anlatan Akgün şu ifadeleri kullandı : "Bir yıl önce 250 bin lira olan fiyatın 350 bin liraya çıktığını, 300 bin liraya satılan bir dairenin ise şu anda 450 bin liraya kadar yükseldiğini görüyoruz. Şu anda inşaat sektöründe bir ivme var. Yeni projeler gündeme geliyor. Arsa bulunamıyor, arsa üretimi yok. Yerel yönetimler çaresiz kaldı. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kalınıyor ve arsa üretilmemesinden kaynaklanıyor."
REKOR KIRACAK
Satılıktan daha çok kiralık sektörünün hareketlendiğine dikkat çeken Akgün, "Konut fiyatları 3 oda 1 salon 130 metrekare kiralık evler bin, bin 200 lira iken, önümüzde süreçte kiralık evlerde yüzde 20'inin üzerinde bir artış bekliyoruz. Talebin oldukça fazla olduğu bir döneme geldik. 2016 yılındaki hain darbe girişimi sonrasında Türkiye'de bir yıl içerisinde ciddi bir şekilde ekonomik değişimler yaşandı ve ülkenin ekonomik gücü ortaya çıktı. Türkiye ekonomik olarak özgüvenini yenilemiş oldu.
Türkiye'de ilk çeyrekte büyümenin yüzde 5 olduğu, sanayide yüzde 5.3 olması ve kredi derecelendirme kuruluşlarının 4.3 büyümeyi ortaya koymasıyla, Ortadoğu'da savaş rüzgarları esmediği sürece 2018 yılında özellikle inşaat ve konut sektöründe Türkiye'nin altın çağını yaşayacağını ve konut satışlarında 1 milyon 700 bin seviyesine çıkacağını söyleyebiliriz. Türkiye'nin rekoru bugüne kadar 1 milyon 300 bin seviyesindedir" diye konuştu.
Ege Telgraf / Eda Ebru Naneci