13 / 05 / 2024

Emlak sektöründe beklentiler kötüleşti! İstanbul, yatırımcıların odağından çıktı!

Emlak sektöründe beklentiler kötüleşti! İstanbul, yatırımcıların odağından çıktı!

Türkiye'nin de dahil olduğu Avrupa ülkelerinde gayrimenkul piyasaları artan inşaat maliyetleri, sermayeye erişimdeki sıkıntılar ve gerileyen kârlılıklarla gelecek için olumsuz bir görünüm veriyor. Avrupa kentleri arasında İstanbul yabancı yatırımcıların tercih sırasındaki düşüşüne devam ediyor...



GAYRİMENKUL YATIRIMINDA İLK 3 BELLİ OLDU

Sözcü'de yer alan habere göre; gayrimenkul yatırımında Avrupa’nın en tercih edilen kentleri sıralamasında Londra ilk sıraya yerleşirken; burayı Paris, Berlin Ve Madrid takip etti. İstanbul 30 kentin bulunduğu listede 29. sıraya yerleşti. 

PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, konu ile ilgili açıklamasında "Maliyetlerin yüksekliği, fona ulaşmadaki sıkıntı ve bu sebeplerle yeni arzın sınırlı olması mevcut piyasada alıcı ve satıcıların çok daha kolay karşı karşıya gelebildiği kentleri ön plana çıkarıyor" diye konuştu. Bayraktaroğlu, İstanbul'un hem piyasanın derin olmaması hem de konut dışındaki gayrimenkul alanlarına gereken değerin ve önemin verilmemesi sebebiyle birçok sebepten dolayı sene de listenin en altında yer aldığını belirtti. 

Emlak sektöründe beklentiler kötüleşti! İstanbul, yatırımcıların odağından çıktı!

Enflasyon artışı, artan inşaat maliyetleri ve finansmana erişim sorunları gibi  Avrupa gayrimenkul pazarlarındaki sorunların Türkiye gayrimenkul piyasası için de geçerli olduğuna dikkat çeken Ersun Bayraktaroğlu, buna ek olarak Türkiye’deki ani mevzuat değişikliklerinin yabancı yatırımcılarda yarattığı güven sorunun İstanbul’un listedeki gerileyişinin en önemli etkendi olduğunu dile getirdi. 

"İstanbul 2012-2013’te listenin birinci sırasındaydı… Ani mevzuat değişiklikleri, döviz borçlanmasına gelen sınırlama, TL’nin çok ciddi değer kaybetmesi, vergisel düzenlemelerdeki farklıllıklar gibi nedenlerle bir süredir listenin en altlarında yer alıyoruz" açıklamasında bulunan Bayraktaroğlu, en önemlisinin mevzut olduğuna dikkat çekti. 

Bir gecede dövizle kiralamanın kaldırılmasından sonra Türkiye’de AVM yatırımı yapan bütün yabancı yatırımcıların şok olduğunu dile getiren Bayraktaroğlu, bunun en önemli kırılma noktalarından biri olduğunu vurguladı. 

Emlak sektöründe beklentiler kötüleşti! İstanbul, yatırımcıların odağından çıktı!

Bayraktaroğlu, gelecek süreçte sektöre yeni yabancı girişleri öngörüp öngörmedikleri sorusunu da yanıtladı ve yeni bir uluslararası yatırımcı girişi beklemediklerinin altını çizdi. 

Bayraktaroğlu, konu ile ilgili açıklamasını "Körfez tarafından gelebilir, o genel olarak geliyor, gayrimenkul de oradan payını alacaktır ama kurumsal uluslararası yatırımcılar yani Avrupalı, Amerikalı, Uzak Doğulu yatırımcılar Türkiye piyasasında değiller bu dönemde" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Tapu sahipleri dikkat! Son gün bugün! Yapmayanlar yandı! 

İşçilere vergi istisnası resmen başlıyor! Artık o ücretlerden vergi kesilmeyecek!

Her ay 1.250 lira ödenecek! Aralık Aile Destek ödemeleri yattı mı? Başvuruları kaçırmayın hemen e-Devlet'ten başvurun!


Geri Dön