27 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksiti ne zaman bitiyor?

Emlak vergisi 2. taksiti ne zaman bitiyor?

2017 yılı Kasım ayı vergi takvimine göre bu ay içinde emlak vergisi borçlarının ödenmesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi 2. taksiti ne zaman bitiyor?



1319 sayılı Kanun gereğince tahsil edilen tüm gayrimenkul sahipleri tarafından emlak vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor. Bu vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.

 

Vergide ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenmişti. Vergide 2. taksit dönemi ise 1 Kasım itibari ile başladı. Peki, emlak vergisi 2. taksiti ne zaman bitiyor?

 

Emlak vergisi 2. taksiti ne zaman bitiyor?

 

Emlak vergisi 2. taksit dönemi 30 Kasım günü mesai bitiminde sona eriyor. Bugün dahil son 3 gün içinde vergi ödemelerinin tamamlanması gerekiyor.

 

Aksi halde ödeme 1 gün bile sonra yapılsa aylık vergi cezası uygulanıyor. Emlak vergisinde uygulanan aylık vergi cezası oranı ise yüzde 1.40 oranında tahsil ediliyor.


 
Emlak vergisi nereye ödeniyor?

 

Emlak vergisini tahsil etmekle yetkili olan idare ilçe belediyeleri oluyor. Dolayısı ile mükelleflerin ödemelerini ilgili belediyeye ödemeleri gerekiyor. 

 

İsteyenler ödemelerini belediyeye giderek yapabildiği gibi, isteyenler belediyenin e-belediye sistemi ile internet üzerinden ödeme yapabiliyor. Ayrıca PTT havalesi ile de ödeme yapılabiliyor.

 

Emlak vergisi ne kadar tahsil ediliyor?

 

Kanunen konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


 
Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön