22 / 12 / 2024

Emlak vergisi borcu yeniden yapılandırma!

Emlak vergisi borcu yeniden yapılandırma!

Eylül 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanan Torba yasası kapsamında birçok vergi borcu ve alacakların yapılandırılabileceğine dair esaslara yer verildi. Emlak vergisi borcu yeniden yapılandırma başvurusu nasıl yapılır?



Emlak vergisi borcu yeniden yapılandırma!

Torba yasası Eylül 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında birçok vergi borcu ve alacakların yapılandırılabileceğine dair esaslara yer verildi.


6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun olan torba yasasına göre, emlak vergisi borcu yeniden yapılandırma nasıl olur?


Kanuna göre, vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olan Emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı yapılandırılabiliyor.


Emlak vergisi borcu yeniden yapılandırma başvurularının 30 Kasım 2014 tarihine kadar belediyelerin mali işler müdürlüğüne yapılması gerekiyor.


Vergi borcu, kredi kartıyla ödenebiliyor. Borcun ilk taksitinin Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere, ikişer aylık dönemler halinde en fazla on sekiz eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. 


Bir yılda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkı kaybediliyor.


Kanu kapsamında yapılandırmaya konu alacaklarla ilgili olarak açılmış olan davalardan vazgeçilmesi ve bu alacaklarla ilgili olarak daha sonra dava açılmaması, bu kararlar ile hükmedilmiş yargılama giderleri ve vekâlet ücreti bulunması halinde bunların talep edilememesi ve yapılandırma sonrası oluşan dönem borçlarının da aksatılmadan ödenmesi şartlarında yapılandırmadan faydalanılabiliyor.


Kanun kapsamına girmeyenler:

- Adli ve idari para cezaları (Kapsama girenler hariç),

- Devlet hissesi ve Devlet hakkı,

- Şeker fiyat farkı,

- Akaryakıt fiyat istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı,

- Madenlerden alınan özel idare payı ile madencilik fonu,

- Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet payları.


Torba yasası vergi affı neleri kapsıyor?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön