Torba yasası vergi affı neleri kapsıyor?
Torba yasası gereğince Vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları yapılandırılabiliyor. Peki, torba yasası vergi affı neleri kapsıyor?
Torba yasası vergi affı neleri kapsıyor?
6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunu olan torba yasasında vergi affı esasları da bulunuyor. Peki, torba yasası vergi affı neleri kapsıyor?
Torba yasası gereğince Vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı yapılandırılabiliyor.
Yapılandırma için 30 Kasım 2014 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekiyor. Torba yasası vergi affı kapsamı kanunun bilgi notunda şu şekilde açıklanıyor:
Torba yasası vergi affı kapsamı:
- 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında;
- 30.04.2014 tarihinden önceki dönemler,
- Beyana dayanan vergilerde 30.04.2014 tarihine kadar verilmesi gereken beyannameler,
- 2014 yılına ilişkin 30.04.2014 tarihinden önce tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi gibi vergi alacakları,
- 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen askerlik, köprü ve otoyoldan kaçak geçiş, seçim, karayolu taşıma, trafik ve nüfus para cezaları,
- Vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı,
- Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdarelerinin vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan su ve atık su bedeli alacakları,
- RTÜK tarafından verilen idari para cezaları,
- Yukarıdaki hususlar dışında kalan ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında vergi dairesince takip edilen ve vadesi 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olduğu halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş bulunan amme alacakları
girmektedir.
- Vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının (1. Derece usulsüzlük, 2. Derece usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları) yapılandırma kapsamında % 50’si ödendiği takdirde kalan %50’sinin tahsilinden vazgeçilecektir.
- 31/12/2013 tarihinden önce idari yaptırım kararı verilmiş olan 120 Türk Lirasının (bu tutar dâhil) altında kalan idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmektedir.
- Vergi dairelerince takip edilen ve vadesi 31/12/2007 tarihinden önce olduğu halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş 50 Türk Lirasını aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı alacakların, aslı ödenmiş alacaklardan ise tutarı 100 Türk Lirasını aşmayanların tahsilinden vazgeçilmektedir.
Kanun kapsamına girmeyenler:
- Adli ve idari para cezaları (Kapsama girenler hariç),
- Devlet hissesi ve Devlet hakkı,
- Şeker fiyat farkı,
- Akaryakıt fiyat istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı,
- Madenlerden alınan özel idare payı ile madencilik fonu,
- Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet payları.
Emlak vergisi yapılandırma nerede yapılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com