15 / 05 / 2024

Emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi aynı mı?

Emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi aynı mı?

Taşınmaz mallar için ödenen vergilerin başında emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi geliyor. Peki, emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi aynı mı? Emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ne zaman ve ne kadar ödenir?



Emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi aynı mı?

Taşınmaz mallar için ödenen vergilerin başında emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi geliyor. Aynı dönemler içinde ödenen bu vergiler hangi taşınmaz için ne kadar ödeniyor? Emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi aynı mı, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım. 


Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Kanun gereğince tüm gayrimenkuller için ödenmesi gereken bu vergi arsa, arazi, mesken ve işyerlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor.


Çevre temizlik vergisi ise Belediye Gelirleri Kanunu gereğince, belediyelerin sunduğu temizlik hizmetleri için ödeniyor. Bu vergi meskenlerde su faturasına yansıtılırken, işyerleri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için belediyeye ödeme yapılması gerekiyor.


Emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi farklı iki vergi olup; aynı dönemlerde ödeniyor. İki vergi de belediye tarafından tahsil ediliyor.


İki eşit taksit halinde ödenebilen bu iki verginin de ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Buna göre 2015 yılı vergi ödemelerinde emlak ve çevre temizlik vergilerinin ilk taksit dönemleri devam ediyor. İlk taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar yapılabiliyor.


Müstakil ev emlak vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön