27 / 04 / 2024

Emlak vergisinde eksik beyan verilirse ne olur?

Emlak vergisinde eksik beyan verilirse ne olur?

Emlak vergisi için öncelikle belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor. Emlak vergisi için beyannameler, taşınmazın alındığı senenin sonuna kadar veriliyor. Peki, emlak vergisinde eksik beyan verilirse ne olur?



Emlak vergisinde eksik beyan verilirse ne olur?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi için öncelikle belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor. Emlak vergisi için beyannameler, taşınmazın alındığı senenin sonuna kadar veriliyor.


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 40. maddesinde bildirim dışı kalan bina ve arazinin vergi ve cezalarında zamanaşımı, bu bina ve arazinin bildirim dışı bırakıldığının idarece öğrenildiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlayacağı hüküm altına alınmıştır. 


Belediye sınırları içinde bulunan ve eksik beyan edildiği anlaşılan gayrimenkulün emlak vergisinin zamanaşımı, bildirim dışı bırakıldığının idarece öğrenildiği tarihi takip eden yılın başından başlayacağı belirlendiğinden 2002 yılında eksik beyanda bulunulan ve 2012 yılında idarece bildirim dışı bırakıldığı öğrenilen gayrimenkulün emlak vergisi ve buna ilişkin vergi ziyaı cezasının 2002 tarihinden itibaren hesap edilmesi gerekir.


1319 Kanunun bildirim verme ve süresi başlıklı 23. maddesinde, “Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden nedenlerin bulunması halinde (geçici ve daimi muafiyetten faydalanılması hali

dâhil) emlâk vergisi bildirimi verilmesi zorunludur. 


Bildirimler;

a) Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde,


b) Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde emlâkin bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir. Yukarıdaki fıkralarda yazılı haller bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vukubulduğu tarihten itibaren üç ay içinde verilir” denilmektedir.


Bu nedenle 2000 yılında yapı kullanma izni almış binaya ilişkin bildirim bütçe yılı içerisinde veya bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vukubulduğu tarihten itibaren üç ay içinde verilmesi gerekir idi. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen mükellefle ilgili olarak 1319 Kanunun 40. maddesi gereğince, 2000 yılından itibaren eksik vergi ve vergi ziyaı cezası tahakkuk ve tahsili gerekmektedir.


Emlak vergisi borcum var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön