Emlak vergisinden muaf olabilirsiniz! Bu şartları taşıyanların parası cebinde kalacak!
Emlak vergisinden muaf olmak mümkün. 2006 yılında çıkan yasadan yararlanarak, emlak vergisini ödemeyebilirsiniz. İşte istenen şartlar!
Ekonomim.com'dan Bumin Doğrusöz'ün "Emeklilerde sıfır oranlı emlak vergisi" başlıklı yazısında;
Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olması durumunda, bu meskenlerine ait vergi oranını sıfıra kadar indirme yetkisi bulunmaktadır. Kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait bölüm hakkında da uygulanacağı, ama belli zamanda dinlenme, tatil için kullanılan meskenler için uygulanmayacağı da bilinmelidir.
Bu olanaktan yalnızca Türk kanunlarına göre kurulmuş sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı, vefat etmiş baba, eş gibi kimseler bundan dolayı bağlanan ölüm aylığı gibi aylık alanlar faydalanabilirler. Yabancı ülkelerin sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı alanlar bu imkandan faydalanamaz.
TEK MESKEN ŞARTI!
Tek meskene sahip olunacak şekilde yani, başkaca bir taşınmaza sahip olmama koşulu ile emlak vergisinden muaf olunabilir. Bir emekli vatandaşın, gelir getirmeyen başkaca arsa, dükkan veyahut araziye sahip olması, koşulun ihlali olarak kabul edilmez.
Tek meskenin yılın belli zamanlarında kullanılan yazlık ev, devre mülk, bağ veya yayla evi olması halinde, bu meskenler için söz konusu olanaktan faydalanılmaz. Ama bu taşınmaz mallarda sürekli bir şekilde yaşıyor olması halinde, diğer koşulların da varlığı ile birlikte sıfır vergi olanağından yine faydalanabilir. Emekli maaşı alan kişilerin sadece bir meskene hisseli olarak sahip olmaları ile birlikte de bu sıfır oranlı vergi imkanından yararlanabilirler. Bu durumda sıfır oranlı vergi, meskenin vergi değerinin hisseye denk gelen kısmına uygulanır. Ama burada konutun büyüklüğünün 200 metrekareyi sınırını geçmeme koşulunun, meskenin tümü üzerinden ele alınması gerekir.
Bu olanaktan faydalanmak için meskenin kat mülkiyeti tesis edilmiş bina olması koşulu söz konusu olmamaktadır. İntifa hakkı tesis edilen binalarda ise hak malikten, koşulları taşıyan intifa hakkı sahibine geçmektedir. Bu imkandan faydalanmak için ilgili belediyeye basılı örnekleri belediyelerde bulunan matbu koşulların oluştuğunu belirten bir taahhütname verilmelidir.