Ekonomi

Emtia piyasasında sert dalgalanmalar!

Emtia piyasası, sert dalgalanmaların meydana geldiği bir haftayı geride bıraktı. Merkez bankalarının açıkladığı faiz kararları ile belli olan makro ekonomik verilerinden sonra emtia piyasasında karışık bir seyir izlendi. İşte detaylar...

Merkez bankalarının açıkladığı faiz kararları ile belli olan makro ekonomik verilerinden sonra emtia piyasasında karışık bir seyir izlendi.

Jeopolitik gelişmeler ve üretime dair durumlar da emtia piyasasını etkiledi. Böylece emtia piyasası sert dalgalanmaların yaşandığı bir haftayı geride bırakmış oldu.

Küresel piyasalarda para politikalarına dair belirsizlikler emtia araçlarının performansında önemli rol oynuyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), geçtiğimiz ay bu adımlarına ara vererek politika faizini sabit tutmuştu. Temmuz toplantısında ise politika faizini 25 baz puan çıkararak yüzde 5,25-5,50 aralığına yükselten Fed, böylece politika faizini 31 Ocak 2001 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da 3 temel politika faizini beklentiler doğrultusunda 25'er baz puan yükselterek politika faizini yüzde 4,25'e, mevduat faizini yüzde 3,75'e ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,50'ye artırdığını açıklamıştı.

Analistler, yetkililerin netleşmesiyle sıkı para politikasının hala masada olduğunu ve bunun da emtia piyasasındaki aşağı yönlü baskıyı artırdığını anımsattı.

ABD ekonomisi 2023'ün 2. çeyreğinde yüzde 2,4 büyüyerek beklentileri aştı. ABD'de büyümenin beklentileri aşması da dolara olan talebi yükseltti ve emtia piyasasındaki talebi olumsuz etkiledi.

Avro Bölgesinde PMI verilerinin kötü gelmesi sonrasında avronun değer kaybetti ve dolara olan talep arttı. Böylece yüksek tahvil faizleri de doları destekledi.

ALTINDA 3 HAFTALIK YÜKSELİŞ SONA ERDİ

Dolara olan talebin yükselmesi özellikle değerli metalleri olumsuz etkiledi.

Altının onsu haftayı yüzde 0,2 düşüşle 1.959 dolardan tamamlayarak 3 haftalık artış eğilimine son verdi. Çin’in altın tüketimi senenin ilk yarısında yüzde 26,4 yükseldi. Analistler, altının haftalık bazda değer kaybetmesine karşın talebin güçlü izlediğini ifade ederek, ay başına göre altının yükseliş eğilimini devam ettiğini ifade etti.

Haftayı paladyum yüzde 3,8, platin yüzde 2,8 ve gümüş yüzde 1,2 değer kaybetti.

Enerji emtialarında karışık bir düzeyde hareket etti. Haftayı, Brent petrol yüzde yüzde 4,4 değerle, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğalgaz ise yüzde 2,6 kayıpla kapattı.

Goldman Sachs, petrol piyasalarındaki rekor artışın yakın vadede ham petrol fiyatlarını artırması bekliyor.

Fiyatlardaki artış, ABD stoklarındaki düşüş ve küresel arz endişeleri etkili oldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının bir önceki hafta yaklaşık 600 bin varil, benzin stoklarının 800 bin varil düştüğünü bildirdi. Stoklardaki gerileme, ülkede talebin zayıf da olsa devam ettiği algısını güçlendirdi.

ÇİN'NİN TEŞVİK ARTIRIMI BEKLENTİSİ BAZI METALLERDE RALLİ YAŞATTI

Geçtiğimiz hafta baz metallerde ralli havası dikkat çekti. Özellikle Çin'in teşvikleri artıracağına ilişkin beklentiler, baz metallerdeki ralli havasını tetikledi.

Çin hükümeti yetkililerinin uzun bir aradan sonra uluslararası yatırımcılarla buluştuğuna dair haber akışı, Çin Politbüro'nun emlak sektörü için "politikaları zamanında ayarlama ve optimize etme" sözü vermesi baz metallerde talep tarafını olumlu etkiledi.

Tezgah üstü piyasada, kurşun yüzde 1,9, alüminyum yüzde 0,4, nikel yüzde 7,5, bakır yüzde 3, çinko yüzde 4,1 yükseldi.

TARIM EMTİALARIN DA SERT DALGALANMA

Tarım emtiaları da sert dalgalanmaların meydana geldiği bir haftayı geride bıraktı.

Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 1 değer alırken, mısır yüzde 1, pirinç yüzde 1,7, soya fasulyesi yüzde 1,4 değer kaybetti.

Bakan Özhaseki: Kahramanmaraş'a 112 bin 414 deprem konutu yapılacak!

Altında Ağustos sürprizi! Altının efendisi İslam Memiş dört gözle beklenen o rakamı açıkladı!

Yatırımcılar dikkat: Gram altında zikzak dönemi bitti! Altın fiyatları düşecek mi? İşte detaylar...