Kent Haberleri

En düşük emekli maaşı 13 bin TL mi olacak? SGK uzmanı uyardı: Kök maaşta 8 bin TL detayına aman dikkat!

Maaş hesabı yapan 16 milyon emekli ve 4 milyon memur için SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Temmuz'da uygulanacak zam senoryosunu açıkladı. İşte o hesap...

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon rakamlarını duyurmasının ardından  5 aylık enflasyon farkı ortaya çıktı. Yıllık bazda yüzde 75,45 ile tarihi zirve yapan enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 yükseldi. 

Bu şekilde SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı için 5 aylık kesinleşen zam oranı yüzde 22,72 olarak belirlendi. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 10 toplu sözleşme zammı ve yüzde 6.72’lik 5 aylık memur enflasyon farkı ile yüzde 17,4’lük zammı şu an itibarıyla aldı. 

Zamların kesinleşmesi için son bir rakam kaldı. 3 Temmuz Çarşamba günü Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasından sonra 16 milyon emekli, 4 milyon memur, refah payı ve seyyanen zam olmadan yeni maaş zamlarını öğrenmiş olacak.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, milyonlarca memur ve emeklinin en çok merak ettiği konuya ilişkin Mynet'e açıklamalarda bulundu. 

Söz konusu açıklamasına "5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur’lular yüzde 22,72’lik zammı hak etti" ifadelerini kullanarak başlayan Erdursun, Haziran’da yüzde 3 gibi bir enflasyon çıkarması halinde SSK ve Bağ-Kur emekli zammı oranının yaklaşık yüzde 26 olacağını dile getirdi. 

Devlet memurlarında durumun biraz daha farklı olduğunu aktaran Özgür Erdursun, "Toplu sözleşme zammı ile memur ve memur emekli zammı yaklaşık yüzde 21 seviyesinde gelecek. 2024 Ocak ayında memurların zam oranı daha fazlaydı. Temmuz ayında daha düşük olacak. Bir önceki dönem SSK ve Bağ-Kur emekli zammı memur emekli zam oranına eşitlenmişti. Şimdi bu durum tersine dönebilir. Memur emeklilerinin maaş artış oranı SSK ve Bağ-Kur emekli zam oranına eşitlenebilir" açıklamasında bulundu. 

Eşitleme sonrası tüm emeklilerin maaşlarına yüzde 4 refah payı da eklenerek yeni zamların belirlenebileceğine dikkat çeken Özgür Erdursun, emekli maaşlarında 8 bin TL'lik sınırı işaret etti. 

Erdursun, 3 milyondan fazla kişinin emekli maaşının 10 bin liraya tamamlandığını aktardı ve en düşük emekli maaşında artış olmadığı takdirde bu rakamın altında emekli kök aylığı alanların yine 10 bin lira almaya devam edeceğinin altını çizdi. 

Bu çerçevede Erdursun, en düşük emekli aylığı için de hesap yaptı ve yüzde 26’lık enflasyon kadar en düşük emekli maaşının da artması gerektiğini vurguladı. 

Erdursun, hatta refah payı ile yüzde 30’luk artış olması halinde rakamın 13 bin lira seviyelerine çıkabileceğini dile getirdi. 

Erdursun, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini ‘Emekliler için yapacağımızı yaptık. Başka bir şey beklemeyin’ gibi anladık. Çünkü ‘En düşük emekli maaşında net yüzde 82 artışa gittik’ dedi. Bu durumda da yalnızca enflasyon oranında artış yapabilirler. Bunu 4 puanlık refah payı ile destekleyebilirker fakat yüzde 30 zam da emeklilerin aylıklarında çok bir şey değişmesini sağlamayacak" ifadelerini kullandı. 

Özgür Erdursun, çalışan memurlara da yüzde 21 gibi bir enflasyon farkı çıkacağını, bunun haricinde başka bir şeyin olmayacağını belirtti. 

Konut sahibi olmak isteyenler dikkat! Uzman isim konut almak için doğru zamanı açıkladı!

Yüzde 25 kira sınırının sonuçları: Ev sahipleri ya evlerini boş tutuyor ya da değerinin 2 katı kiraya veriyor! 

Aile Bakanlığı'ndan sosyal yardım ödemesi alanlara kötü haber! Ödemeler bu ay resmen sona eriyor! Temmuz'da ödeme yok!