16 / 05 / 2024

Endonezya'da iki ay içinde ikinci yanardağ patladı!

Endonezya'da iki ay içinde ikinci yanardağ patladı!

En son 2010’da aktif olan Endonezya’daki Kelud Yanardağı’nın yeniden patlamasıyla 3 kişi öldü, 2 binden fazla kişi tahliye edildi. Ratno Pramono adlı çiftçi, “Sanki binlerce bomba patladı.” diyerek olayı özetledi.



Endonezya’da geçtiğimiz ay Sinabung Yanardağı aktif hale gelmiş, yaklaşık 20 bin kişi tahliye edilmişti. Bu olay üzerinden bir ay geçtikten sonra ülkedeki insanlar, yeni bir yanardağ patlaması haberiyle güne gözlerini açtı. Bu seferki volkan püskürmesi Kelud Yanardağı’nda meydana geldi. Endonezya’nın Doğu Java eyaletinde bulunan Kelud Yanardağı, önceki akşam 23.30 sularında lav püskürttü. En son 2010 yılında aktif olan yanardağın yeniden patlamasıyla 3 kişi hayatını kaybetti. İki binden fazla kişinin de bölgeden tahliye edildiği bildirildi.


Lav külleri çevreye zarar verirken, bölgenin iki önemli şehri Surabaya ve Yogyakarta’da valilikler halka ücretsiz maske dağıttı. Ayrıca ordu güçleri de halka yardım etmek için bölgeye geldi. Pek çok uçak seferi iptal edildi. Ajansa düşen fotoğraflar, görenleri hayrete düşürdü. Fotoğraflarda yanardağın püskürttüğü duman, olayın ciddiyetini gözler önüne sermeye yetiyordu. Öte yandan genellikle maske kullanan insanların yüzünün bir kısmının küllerle kaplanmış olması dikkat çeken diğer fotoğraflardandı. Bölgeden uzaklaşanlardan Ratno Pramono adlı 35 yaşındaki bir çiftçi, “Sanki binlerce bomba patlamış gibiydi.” diyerek olayı özetledi. Okulların tatil edildiği bölgede görüş mesafesinin bazen 10 metreye kadar düştüğü tespit edildi. Ulusal Felaket İdaresi Kurumu Sözcüsü Sutopo Nugroho’ya göre, yanardağın patlaması sona erdi. Ancak püskürttüğü küllerin pek çok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini ifade etti. Bu arada ülkenin Cava adasındaki dünyanın en büyük Budist tapınağı Borobudur, yanardağın küllerinden etkilenmesin diye yetkili ve gönüllüler tarafından değişik katmanlarla sarıldı.


Zaman


Geri Dön