30 / 04 / 2024

Deprem konutlarının teslimleri iki, üç ay içinde başlayacak! 

Deprem konutlarının teslimleri iki, üç ay içinde başlayacak! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, depremden etkilenen illerdeki konutların teslimlerinin iki üç ay içinde başlayacağını duyurdu. İşte ayrıntılar...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'ın katılımıyla Erzincan'da kentsel dönüşüm çerçevesinde Kızılay ve Hocabey mahallelerinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından temel atma, açılış, anahtar ve tapu teslimi için tören gerçekleştirildi. 

Bakan Mehmet Özhaseki, törende yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna ve bu bilinçle hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Himalayalar'dan başlayarak Alpler'e doğru uzanan çizgi üzerinden dünyadaki en riskli deprem riski taşıyan beş ülkeden birisinin Türkiye olduğunun altını çizen Bakan Özhaseki, "Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde Anadolu topraklarında ve denizlerde 6 ve üzerinde şiddetle yani yıkıcı deprem olarak tasvip edilir bunlar. Deprem sayısı 226, karada ise meydana gelen deprem sayısı 60. Ölen insan sayımız 130 bin. Maddi hasarı tarif etmek veyahut şimdi bir rakam söyleyebilmek gerçekten çok zor" dedi ve nüfusun yüzde 75'e yakınının da birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde yaşadığını söyledi. 

Deprem konutlarının teslimleri iki, üç ay içinde başlayacak! 

Bakan Mehmet Özhaseki, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatlarının olduğunu vurguladı. 

Konuya ilişkin açıklamasında "Kahramanmaraş merkezli depremlerde 850 bin bağımsız alan yıkıldı. Burada tam 14 milyon insanımız etkilendi. 18 şehrimiz bu işten doğrudan zarar gördü. Toprağa verdiğimiz canların sayısı da 50 binden fazla, maddi hasarı hiç söylemiyoruz. 680 bin konut yıkıldı. 170 bin civarında da iş yeri, depo, ahır gibi tek katlı yerlerimiz yıkıldı" ifadelerine yer verdi ve '850 bin tane bağımsız birim yıkıldı' dediklerini, açıklamasına bakarsanız Adıyaman, Malatya gibi beş tane, altı tane şehirin yerle bir olduğunu belirtti. 

Zemini müsait olmayan yerlerde yapılaşmaya izin verilmeyecek 

Deprem konutlarının teslimleri iki, üç ay içinde başlayacak! 

Böyle bir milletin parçası olmanın herkes için şeref vesilesi olduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, "Depremden etkilenen illerde 200 bine yakın konutun ihalesi yapıldı. Rezerv alanlarda o konutlar yükseliyor. İki, üç ay sonra zaten teslimler de başlayacak" açıklamasında bulundu. 

Özhaseki, açıklamasında "Bir taraftan da özellikle 'yerinde dönüşümü yapalım' diye gücü yeten vatandaşlarımız, 'biz onları destekleyelim, evlerini yapsınlar' diye de yeni bir proje başlattık. 200 binden fazla insan da bizim 'Yerinde Dönüşüm' projemize 'evet siz bizi destekleyin biz yaparız' diyerek devam ettiler" bilgilerine yer verdi ve zemini müsait olmayan yerlerde, fay hattının olduğu yerlerde, dere yataklarında asla yapılaşmaya izin vermeyeceklerini vurguladı.

TOKİ KONUTLARI YENİ İNŞAATLARA ÖRNEK OLMALI  

TOKİ tarafından inşa edilen konutların örnek olarak gösterildiğini aktaran Özhaseki, "Özellikle 2000'den önce yapılmış şehirlerimizin belki statik hesapları daha hassas yapılamadığı için de depreme maruz olduğunda sıkıntılı gibi gözüküyor. Belki fakirlikten, garip insanlar, küçük evler ve basit evler yapmış olabilir. Ama biz bundan sonra hem deprem bölgesinde hem depreme maruz olacak işte Erzincan gibi bölgelerimizde öyle güzel yerler yapmalıyız ki orada Japon vatandaş ne kadar rahat ediyorsa, dönüp orada deprem oluyor diye korkudan kendini camdan aşağı atmıyorsa, biz ondan daha emin bir vaziyette buralarda oturmalıyız" açıklamasında bulundu. 

Deprem konutlarının teslimleri iki, üç ay içinde başlayacak! 

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da Erzincan'ın deprem sebebiyle çok zor günler yaşadığına ve kentin iki defa yer değiştirdiğine dikkat çekti. 

Şehirlere ruh verenlerin, o şehirde yaşayan insanlar olduğunu belirten Binali Yıldırım, açıklamasında "Dolayısıyla bu binaları yaparken gözetmemiz gereken en önemli konuların başında depreme dayanıklılık geliyor. Bunun dışında da çevre dostu, yaşanılabilir 24 saat yaşayan, ruhu olan binalar yapmaktır. Çok şükür  TOKİ  en son depremde bir kez daha en güvenli binalar yaptığını gösterdi" diye konuştu ve TOKİ binalarının sapasağlam, depreme rağmen dimdik ayakta kaldığına vurgu yaptı. 

Yıldırım, konuya ilişkin açıklamasını "Bu da devletimizin insanına verdiği değerin bir ölçüsüdür. Bu bütün yeni inşaat yapan herkese örnek olmalıdır" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Volvo Eylül fiyat listesini açıkladı: Volvo S60, S90, XC40, XC60 ve XC90 güncel fiyatları ne kadar?

Kredi ve mevduat faizleri uçtu: Konut ve taşıt kredi faizleri düştü!

İstanbul ve İzmir'de su altında kalacak ilçeler tek tek açıklandı! Sahil şeridine dikkat! Tarih verildi! 


Geri Dön