13 / 05 / 2024

Enerji krizi patladı! İflas dalgası kasıp kavuruyor

Enerji krizi patladı! İflas dalgası kasıp kavuruyor

Avrupa’da elektrik ve doğalgazdaki krizi şirketleri batırmaya başladı. Almanya’da birçok fabrika iflas edip, işçileri işten çıkardı. İngiltere ise bin 933 firma iflasını açıkladı. Ayrıca Belçika’da 10 gıda şirketinden 4’ü riskli durumda. Enerji şirketleri de hükümetlerden yardım bekliyor.



Rusya'ya yönelik yaptırım politikası nedeniyle Alman Federal Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Klaus Ernst, ülkenin iflas dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Münih'teki Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, 2023'ün ilk aylarında yüzde 11'e varan enflasyon oranları öngördüklerini açıkladı.

Alman Sanayi Federasyonu'nun anketine göre, üç küçük ve orta ölçekli şirketten en az biri geleceğini risk altında görüyor. Yalnızca ağustos ayında, çoğunlukla orta ölçekli şirketlerden oluşan anonim şirketler arasındaki iflas sayısı bir önceki yıla göre dörtte bir oranında yükseldi.

Almanya'da neredeyse on şirketten biri üretimi azalttı veya tamamen durdurdu. Kağıt, gübre ve çelik üreticileri gibi enerji yoğun şirketleri ise zor durumları yüzünden hükümetlerden fon bulmaya çalışıyor. Orta Avrupa'nın en büyük gübre üretim şirketi SKW Piesteritz, üretimi üç haftadan uzun süre tamamen durdurdu. Gıda üretimi de enerji fiyatlarından ciddi şekilde etkilendi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön