20 / 05 / 2024

Enflasyonda şok iddialar! Enflasyon 2023 yılında düşecek mi? İşte tahminler

Enflasyonda şok iddialar! Enflasyon 2023 yılında düşecek mi? İşte tahminler

Her geçen gün zamlanan fiyatlar vatandaşı canından bezdirdi. Ekonomi yönetimi enflasyonun baz etkisiyle düşüşe geçtiğini belirtirken 2023 yılında nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor.



ENFLASYON NE OLACAK?

Toplantıda konuşan ekonomistlerden Prof. Selva Demiralp, gelinen noktada enflasyonun yapısının tamamen bozulduğunu belirterek enflasyonun bundan sonra yüzde 40 seviyesinde yapışkan kalacağını öngördü.  “Fiyatlara müdahale olmadan ki bunu serbest piyasa ekonomisinde doğru bulmuyoruz” diyen Demiralp, enflasyonun yüzde 20’nin altına inmesinin çok zor olduğunu vurgulayarak “Büyüyoruz ama refah kaybı devam ediyor. Fakirleşerek büyüyoruz” görüşünü aktardı.

Enflasyonda şok iddialar! Enflasyon 2023 yılında düşecek mi? İşte tahminler

FED-PİYASA KAPIŞMASI

Prof. Cevdet Akçay da enflasyonun katmerli bir sorun haline geldiğini savunarak ABD’nin enflasyonu yüzde 5’in altına indirebilmekte zorlanacağını ve daha agresif, daha şahin davranmak zorunda kalacağını savundu. “FED-piyasa kapışması izleyeceğiz” diyen Akçay, Türkiye’de ise bir fiyat kaosu olduğuna işaret etti. Akçay, “Bugün gelinen noktada hiçbir Türk Lirası varlığın fiyatı doğru değil. Türkiye’nin enflasyon sorunu böylesine ehemmiyetsizleştirildiğinde işin içinden çıkamıyorsunuz” dedi.

YÜZDE 35’İN ALTI ÇOK ZOR

Prof. Hakan Kara da globalde son 40 yılın en düşük büyümesini öngörürken, bu yıl Türkiye’nin de yüzde 3’ün üzerinde büyümesinin pek mümkün olmadığını dile getirdi. Seçimin sonucu ne olursa olsun enflasyonda yüzde 35’in altının zor olduğunu söyleyen Kara, uygulanan politikalarla geleceğin refahından ödünç aldığımızı ifade etti.

Gizem Öztok Altınsaç ise enflasyonla yaşamaya devam edeceğimizi belirterek bu yıl Türkiye’nin büyümesini yüzde 3.5-4, enflasyonu yüzde 45-50 bandında beklediklerini dile getirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön