01 / 05 / 2024

EPDK’dan ceza yağdı! O faturalar geri ödenecek!

EPDK’dan ceza yağdı! O faturalar geri ödenecek!

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu (EPK), gerçek dışı bildirimler yaptığı tespit edilen 40 enerji şirketine soruşturma açılacağını duyururken, söz konusu bu şirketlerin tüketiciye 11 milyar TL’den fazla geri ödeme yapacağını duyurdu.



EPDK, Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması (AUF) kapsamında gerçek dışı bildirimleri tespit edilen 40 şirket hakkında idari soruşturma açılacağını ve şirketlerin tüketiciye 11 milyar liradan fazla geri ödeme yapacağını bildirdi.

EPDK’dan ceza yağdı! O faturalar geri ödenecek!

EPDK, yanlışlıkla ya da kasıtlı olarak EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebiyle 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL’nin geri ödenmesine karar verdiğini duyurdu. EPDK tarafından ayrıca, faiziyle 11 milyar TL’yi aşan bu miktarın, maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı bildirildi..

Kurum açıklamasında, son aylarda uluslararası piyasalardaki olağanüstü maliyet artışlarının arz güvenliğini sekteye uğratmaması ve tüketicilerin bu maliyet artışlarından korunması için 1 Nisan 2022'de AUF'un geçici bir süre için uygulamaya alındığı anımsatıldı.

Geçtiğimiz senenin ekim ayında 6 ay uzatılan mekanizmanın katkısıyla Türkiye'de hiçbir santralin kapatılmadığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, “EPDK, bu süreçte fiyat hareketlerini titizlikle takip etmekte ve AUF kapsamında gerekli müdahaleler ivedilikle yapılmakta olup, sabit fiyatlı olan ve tüketicileri koruduğu için AUF kapsamına alınmayan ikili anlaşmalar da EPİAŞ’a sunularak güvence altına alınmıştır” ifadeleri yer aldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön