05 / 11 / 2024

Erdoğan Bayraktar: 20 milyon konutun yarısı plana aykırı!

Erdoğan Bayraktar: 20 milyon konutun yarısı plana aykırı!

Bakan Bayraktar, "20 milyona dayanan konut stoğumuzun yarısından fazlası plansız, ruhsatsız, ruhsata aykırı veya Marmara depreminden önce yapıldığı için yeterli kriterlere sahip değil" ifadelerine yer verdi...





Bakan Bayraktar, "20 milyona dayanan konut stoğumuzun yarısından fazlası plansız, ruhsatsız, ruhsata aykırı veya Marmara depreminden önce yapıldığı için yeterli kriterlere sahip değil" ifadelerine yer verdi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Almanya'nın her tarafı bomboş, yeşillik. Şehirdeki imkanları köye taşımış, şehirlerin hayat kalitesini yeşille bezeyerek şehrin gürültüsünü, stresini azaltacak şekilde hayat alanları oluşturmuş. Bizim aradığımız bu" dedi. Bakan Bayraktar, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği ile Trabzonlu İş Adanılan ve Bürokratları Derneğinin, Çırçır Ormanı'ndaki lokalde düzenlediği "Emlakta Yeni Vizyon" paneline katıldı. Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, geçmişte çok eleştirilmesine karşın "Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı" modelüıin Türkiye'de inşaat sektörü ufkunu açtığım söyledi. İnşaat sektörünün hem insanlar hem de ülkeler için büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti: "Almanya'nın yüz ölçümü 400 bin kilometrekarenin altında, nüfusu 81-82 milyon. Ülke coğrafyasına öyle akıllı santralize etmiş ki... Bakıyorsunuz her tarafı bomboş, yeşillik. 

Şehirdeki imkanları köye taşımış, şehirlerin hayat kalitesini yeşille bezeyerek şehrin gürültüsünü, stresini azaltacak şekilde hayat alanları oluşturmuş. Bizim aradığımız bu. Evet kentsel dönüşüm olmalıdır ama esas lafzı bakımından, yeni vizyon ortaya konulmakdn 50 sene, 100 sene sonra tekrar bu binaları yıkmayalım. 'TOKİ binalar yaptı ama 30 sene 50 sene sonra bu binalar yıkılacak'laû da bunun arkasından insanın aklına geliyor. Bu da doğrudur ama arkadaşlar, Türkiye'nin durumunu, bir röntgenine tarafsız gözle bakmamız lazım. Türkiye, bir sosyalist blok ülkesi hiç olmadı. Gelişmiş ülke konumunu da yakalayamadı. İki arada bir derede kaldı. Avrupa bizden 200-250 sene önce matbaayı buldu ve kullanmayı başladı ama bizde maalesef kullanımı geciktirildi. Buharlı makineyi kullanması da 150 sene önce. 19. Yüzyılın sonlarına geldiğimiz zaman Avrupa sanayileşmede çok ciddi hamle yapmış ve zenginleşmişti. Daha düzenli, programlı araştırmaya, geliştirmeye dayalı, bilimsel kaidelere dayak şehirleşme modeli, yapılaşma modeli ve hayat tarzı getirmeyi başardı. Sosyalist ülkelerde de gayrimenkuller devletin olduğu için meydanlar, parklar, alanlar, yollar belli bir bilimsellik kriterleri içinde düzenli gitti. Bizim gibi ülkeler, Türkiye, İspanya, Brezilya, Meksika, Endonezya, Tayland, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerde şehirler temerküz şeklinde oluştu, çirkin oluştu." 


Günboyu Gazetesi 


Geri Dön