Erdoğan Bayraktar: Çevre dostu yerleşim birimleri oluşturacağız!
Erdoğan Bayraktar 'Şehrin birçok bölümünde sadece bisikletlerin, elektrikli arabaların girebileceği çevre dostu yerleşim birimleri oluşturacağız. Bu çalışmalarımız dünya çapında da iddialı olacak ve İstanbul'un marka değerini de ciddi şekilde artıracak' d
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul'da kurulacak yeni şehre ilişkin, "Bu şehrin birçok bölümünde sadece bisikletlerin, elektrikli arabaların girebileceği çevre dostu yerleşim birimleri oluşturacağız. Bu çalışmalarımız dünya çapında da iddialı olacak ve İstanbul'un marka değerini de ciddi şekilde artıracak. Aynı uygulamaları diğer şehirlerimizde de yapıyoruz, Ankara'da, Adana'da, İzmir'de, Bursa'da, Diyarbakır'da, birçok şehirde" dedi.
Bayraktar, Ankara Genç İş Adamları Derneğince (ANGİAD) düzenlenen "Yeşil Şehirler Zirvesi"nde, Türkiye'nin Avrupa'nın çevre kriterlerine uymak için gayret gösterdiğini, Avrupa'nın da imkanları ölçüsünde Türkiye'ye maddi bakımdan yardım ettiğini söyledi.
Türkiye'nin AB'ye girme arzusunun artarak devam ettiğini belirten Bayraktar, ülkenin, harcamalar, kişi başına gelir, çevre duyarlılığı bakımından AB'ye alınan ülkelerden çok daha ileride olduğunu vurguladı.
Dünyanın yeşil şehirlere, çevreciliğe son derece önem verdiğini anlatan Bayraktar, 2011 seçim beyannamelerindeki 5 önemli başlıktan birinin de "yaşanabilir çevre ve marka şehirler" olduğuna işaret etti.
Türkiye'nin yeniden şekillenme, şehirlerini dizayn etme doğrultusunda çok ciddi çalışmalar yaptığını dile getiren Bayraktar, artık dünyadaki devletler kadar şehirlerin de itibar kazanmak için, öne çıkmak için ciddi şekilde yarıştığını, kendilerinin de bu doğrultuda büyük bir gayret içinde olduğunu bildirdi.
En fazla dış temsilciliği olan 10 ülke arasında Türkiye'nin de yer aldığını ifade eden Bayraktar, dünyayla daha çok bütünleşmek için 221 olan dış temsilcilik sayısını gelecek yılın başlarına kadar 235'e çıkararak, ilk 7 ülke arasına gireceklerini kaydetti.
Türkiye'deki yapı stoğunun büyük bölümünün afete dayanıksız ve salaş olduğuna işaret eden Bayraktar, bu konut stoğunu yenilemek için çok büyük gayret gösterdiklerini dile getirdi.
Ülkede, deprem aksı üzerinde bulunan 6,5 milyon konutun mutlaka yenilenmesi gerektiğini anlatan Bayraktar, tabii afet eksenli kentsel dönüşümün "mecburiyet ve aciliyet" olduğunu vurguladı.
Kentsel dönüşümün Türkiye'ye getireceği kazanımları anlatan Bayraktar, şehirlerin marka değerini artırmak amacıyla kentsel dönüşümü çevre esaslı yürüttüklerini söyledi. Bakan Bayraktar, bu kapsamda akıllı kentler kurmak için projeler ürettiklerini bildirerek, akıllı kentlere ulaşmak için İstanbul'da, Ankara'da, Konya'da, Adana'da, Bursa'da, İzmir'de faaliyetler yürüttüklerini söyledi.
-"İhtiyacın 5 katı insan yoğunluğu getirildi"
Türkiye'de yaşanan üst ölçekli planlama karmaşasının yeni bir düzenlemeyle son bulduğuna işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:
"Mekansal strateji planlama, bir ülkenin neresinde ne yapılacak, neresinde nasıl nüfus dizaynı olacak, ülke nüfusunun ülke coğrafyasında desantralizasyonu nasıl olacak, hatta komşularla bölgesel ilişkilerin olması, mesela Bulgaristan sınırında yapacağımız yatırımlar Bulgaristan nüfusunu, devletini nasıl etkileyecek, diğer taraftan Şanlıurfa'da yapacağımız yatırımın Suriye'yi nasıl etkileyeceği, Van'da yapacağımız yatırımın İran'ı nasıl etkileyeceği, tüm bunlara da dikkat ederek yaptığımız mekansal stratejik planlamanın, ülke, bölge ölçeğinde Kalkınma Bakanlığı ile çok ciddi şekilde çalışmasını yürütüyoruz."
Alt kademe planlar hakkında da bilgi veren Bayraktar, zamanla yasada bu plan kademelerinin bozulduğunu, plan kararlarındaki ilkelerin alt üst olduğunu söyledi. Bayraktar, "Hem alt kademe planlar ile üst kademe planların ilkeleri delindi hem de en alt kademe planların da kendi ilkelerine aykırı plan notları veya imar yönetmelikleriyle bunlar alt üst oldu. Kişi bölü yoğunluk dediğimiz yerdeki ihtiyaçların 5 katı insan yoğunluğu getirildi. Bunları engellemek, belli düzene getirmek için çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Tabii vatandaşımız, müteahhit kesimimiz bunlara çok karşı çıktı. Mühendislerimizden, mimarlarımızdan, şehir plancılarımızdan bizi destekleyenler olduğu gibi karşı çıkanlar da oldu. Tabii bu bir geçiş sürecidir" diye konuştu.
Bayraktar, ilk başlarda bazı muhalefet kesimlerinin dönüşüme karşı çıktıklarını dile getirerek, "Değişik ifadelerle bu işin tekerine çomak sokmaya, bu işi engellemeye çalıştılar" dedi.
Halkın kentsel dönüşümü benimsemesiyle, aleyhte konuşmaların azaldığını aktaran Bayraktar, "Hatta muhalefet partilerinden de kentsel dönüşümde çok başarılı çalışmalar var. Biz bunları canı gönülden destekliyoruz. Kentsel dönüşümde politika yapmak gibi bir haddimiz, lüksümüz yok" ifadelerini kullandı.
Bayraktar, geçen yıl 5 Ekim'de İstanbul Esenler'de başlattıkları kentsel dönüşümde şimdiye kadar 170 bin birim konut ve iş yerinin yıkımını başlattıklarını, vatandaşların da 40 bin bağımsız birimin risk tespitini yaptırdığını kaydetti.
Kentsel dönüşüm kapsamında yeni binalarda rüzgar ve güneş enerjisi ile yağmur suyundan istifade edeceklerini, bunları dönüşüm çalışmalarında büyük ölçüde şart koştuklarını bildiren Bayraktar, dönüşüm çalışmasıyla ekolojik şehirlerin sayısının artacağını, bu şehirlerde fauna ve floranın önde olacağını söyledi.
Belirli bölgelerde endemik hayat oluşturmak için yeni çalışmalar yaptıklarına değinen Bayraktar, sadece hibrit, elektrikli araçların, bisikletlerin girebileceği yerleşim birimleri oluşturacaklarını vurguladı.
Bu kapsamda İstanbul'da iki büyük yeni yerleşim alanı kurduklarına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti.
"Birisinin nüfusu 1 milyon, birisinin nüfusu 1,5 milyon. Avrupa yakasında kurmakta olduğumuz yeni şehirde yaklaşık 50 bin konut rakamını aştık, bu 200 bin nüfusu aşmış vaziyette. Üçüncü büyük havaalanı da bu şehrin içinde olacak. Kemerburgaz'dan başlayıp, Başakşehir'i, Kayabaşı'nı da içine alacak tarzda, Küçükçekmece Gölü'ne kadar uzanan büyük bir bölümü kapsayacak ve 1,5 milyon nüfusu barındıracak.
Bu şehrin birçok bölümünde sadece bisikletlerin, elektrikli arabaların girebileceği çevre dostu yerleşim birimleri oluşturacağız. Bu çalışmalarımız düya çapında da iddialı olacak ve İstanbul'un marka değerini de ciddi şekilde artıracaktır. Aynı uygulamaları diğer şehirlerimizde de yapıyoruz, Ankara'da, Adana'da, İzmir'de, Bursa'da, Diyarbakır'da, birçok şehirde."
Zirveye, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye Genç İşadamları Derneği Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın, ANGİAD Başkanı Abdullah Değer de katıldı.
AA