30 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Seyrantepe'nin bitmesi garanti edilmeli

Erdoğan Bayraktar: Seyrantepe'nin bitmesi garanti edilmeli

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Seyrantepe spor kompleksi projesinde Türk sporuna katkı sağlamak amacıyla belli kolaylıklar gösterdiklerini ve belli bir noktaya geldiğini belireterek, Seyrantepe'nin bitirileceğinin garanti edilmesi gerektiğini söyledi



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Seyrantepe spor kompleksi projesinde kendi yetkilerini aşarak, risk alarak, Türk sporuna katkı sağlamak amacıyla belli kolaylıklar gösterdiklerini ve belli bir noktaya geldiğini belirterek, "Bundan sonra yasal olarak yapmamız gereken bir şey yok. Bunu ya kendimiz yapacağız ya ihale edip yapacağız yada mevcut yüklenici gerekli garantiyi verir. Bizi inandırırsa onunla devam edeceğiz ama sadece işe başladı diye onun önünü açmayız. Bu konuda süre başladı. bir hafta 10 gün geçti. 15 günü var. sadece oraya gidip başlamasıyla o işi birdaha devam ettirmemiz mümkün değil. Bitireceğini mutlaka garanti edecek" açıklamasında bulundu.

İstanbul'da düzenlenen 9.Gayrimenkul Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, krizin gayrimenkul sektörüne etkilerini de değerlendirdi. Krizin en fazla gayrimenkul sektörünü etkilediğini söyleyen Bayraktar, kaynaklarının büyük bir bölümünü arsa satışı karşılığı hasılat projelerinden elde ettiklerini ve buralarda satışların durma noktasına gelince kaynaklarında ve projelerinde azalma olduğunu söyledi.

"Hasılat paylaşımı ihalelerine tekrar çıkacağız"

Bu günlerde ise piyasanın dengeye geldiğini, satışlarda bir canlanma olduğunu ve piyasada bir hareketlenme görülmeye başladığını vurgulayan Bayraktar, hasılat paylaşımı projelerinden tekrar gelir elde etmeye başladıklarını, orta gelir grubuna sattıkları konutlardan da paranın gelmeye başladığını, ayrıca iki aydır piyasaya güvenin geldiğini ve talepte artma olduğunu söyledi. Yeni yatırımlarda ise geçen yıla göre bir artış gözlendiğine dikkat çeken Bayraktar, özel sektörün, hasılat paylaşımı projelerini sormaya başladığını ifade ederek, "Şu anda çok ciddi bir ihalemiz yok. Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde hasılat paylaşımı projelerinin ihalelerine çıkmaya tekrar başlayacağız" açıklamasında bulundu. İstanbul'un finans merkezi olması yönünde de Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Balkanlar'da ciddi bir beklentinin oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, bu konuda İstanbul'da çeşitli organizasyonların olacağını belirterek, TOKİ'nin de bu organizasyonların içinde olacağı bilgisini verdi.

Konuşma sırasında İstanbul'da arsa bulmanın zor olduğunu da vurgulayan Bayraktar, kentsel dönüşüm projeleri ile İstanbul'da arazilerin kazanılabileceğini belirtti. Açık gözlere, bu konuda da fırsat verilmemesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, devletin, vatandaş menfaatli, millet menfaatli bir yapıda olduğunun kavratılması gerektiğinin altını çizdi.

"500 bin konutun büyük kısmı alt gelir grubunun olacak"

Bir gazetecinin, Galatasaray Spor Kulübü'nün stadı ile ilgili son gelişmeleri sorması üzerine Bayraktar, şu bilgeleri verdi. "TOKİ olarak, Seyrantepe spor kompleksi projesinde kendi yetkilerimizi aşarak,vrisk alarak, Türk sporuna katkılarımız olsun diye kolaylıklar gösterdik. Belli bir noktaya geldi. Bundan sonra yasal olarak yapmamız gereken bir şey yok. Bunu ya kendimiz yapacağız ya ihale edip yapacağız yada mevcut yüklenici, gerekli garantiyi verir; bizi inandırırsa onunla devam edeceğiz ama sadece işe başladı diye onun önünü açmayız. Bu konuda süre başladı. Bir hafta 10 gün geçti. 15 günü var. Sadece oraya gidip başlamasıyla o işi bir daha devam ettirmemiz mümkün değil. Bitireceğini mutlaka garanti edecek." Bir diğer soru üzerine ise TOKİ Başkanı, 2011'in sonuna kadar 500 bin konut hedeflediklerini, şu anda 360 bin kontta olduklarını ve 140 bin konut daha yapacaklarını açıkladı. Bayraktar, bu konutların büyük bir kısmının ise, alt gelir grubu ve kentsel dönüşüm projeleri olacağı bilgisini verdi. (ANKA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Olur olmaz gayrimenkule giren, krizde döküldü

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, GYODER'in düzenlediği zirvede, krizin gayrimenkul sektörüne biraz yararı olduğunu savunarak, "Öldürmeyen her darbe güçlendirir. Olur olmadık herkes gayrimenkule girdi. Bunlar krizle döküldü" dedi.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, iki aydır gayrimenkul piyasasına güven geldiğini ve talepte artış olduğunu belirtti. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Bayraktar, krizin bir bakımdan gayrimenkul sektörüne faydası olduğunu savunarak, "Öldürmeyen her darbe, daha da güçlendirir" dedi.

Olur olmadık girdiler

Zaman içerisinde olur olmadık herkesin gayrimenkul sektörüne girdiğini, ancak krizle "döküldüklerini" belirten Bayraktar, meslekte yetişen, mesleğini iyi bilen, teknik donanımı olan ve maddi açıdan güçlü olan firmaların ayakta kalabildiğini söyledi. Meslekle alakası olmayanların, kaliteyi düşündüklerini ve risk ortamlarını artırdıklarını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti: "Bu bakımdan, bu krizin size çok ciddi faydası olacağını, sağlam ve işini iyi bilen firmaların yoluna devam edeceğini ama bundan sonra da çok aşırı para kazanma dönemlerinin olmayacağını da çok iyi görüyoruz. TOKİ olarak biz de bu noktada gayretlerimizi sürdürmekteyiz. Türkiye'deki konut ihtiyacının, yüzde 5-10'unu yapıyoruz. Piyasayı disipline etmek, fiyatları aşağıya çekmek, kaliteyi artırmak, özel sektörün gitmediği yerlere gitmek ve inşaat sektörünün önünü açmak için uygulamalar yapıyoruz. Yoksa devlet sektörü olarak bu işin tamamını yapalım diye değil."

TOKİ Başkanı Bayraktar, bir soru üzerine, krizin en fazla gayrimenkul sektörünü etkilediğini, kaynaklarının büyük bir bölümünü arsa satışı karşılığı hasılat projelerinden elde ettiklerini ve buralarda satışlar durma noktasına gelince kaynaklarında ve projelerinde azalma olduğunu söyledi. Bugünlerde ise piyasanın dengeye geldiğini, satışlarda bir canlanma, piyasada bir hareketlenme olduğunu belirten Bayraktar, hasılat paylaşımı projelerinden tekrar gelir elde etmeye başladıklarını, orta gelir grubuna sattıkları konutlardan da paranın gelmeye başladığını, iki aydır piyasaya güvenin geldiğini ve talepte artma olduğunu bildirdi.

Yeni yatırım artıyor

Başka bir soru üzerine de Bayraktar, yeni yatırımlarda geçen yıla göre artış olduğunu, özel sektörün, hasılat paylaşımı projelerini sormaya başladığını anlatarak, "Ancak şu anda çok ciddi bir ihalemiz yok. Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde hasılat paylaşımı projelerinin ihalelerine çıkmaya tekrar başlayacağız" dedi. İstanbul'un finans merkezi olması yönünde de Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar'da ciddi bir beklentinin oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, bu konuda İstanbul'da çeşitli organizasyonların olacağını, TOKİ'nin de bu organizasyonların içinde yer alacağını söyledi.

Seyrantepe için yetkiyi aştık bitireceğini görmemiz gerek

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, bir soru üzerine, Seyrantepe Spor Kompleksi'ndeki gelişmeleri şöyle değerlendirdi: "TOKİ olarak, Seyrantepe Spor Kompleksi projesinde kendi haddimizi, kendi yetkilerimizi aşarak, risk alarak, Türk sporuna katkılarımız olsun diye kolaylıklar gösterdik ve belli bir noktaya geldi. Bundan sonra yasal olarak yapmamız gereken bir şey yok. Bunu ya kendimiz yapacağız ya ihale edip yapacağız ya da mevcut yüklenici gerekli garantiyi verir, bizi inandırırsa onunla devam edeceğiz. Ama sadece işe başladı diye onun önünü açmayız. Bu konuda süre başladı. Bir hafta, 10 gün geçti. 15 günü var. Sadece oraya gidip başlamasıyla o işi bir daha devam ettirmemiz mümkün değil. Bitireceğini mutlaka garanti edecek."

Sizin başarınız bizim başarımız

TÜRKİYE ve İstanbul'un tüm dünyayı etkileyen mali zorlukların etkisi altında olduğunu dile getiren Avustura Maliye Bakanı Wilhem Moltener, "Devleterin şimdi ortak amacı ve ana görevi krizle savaşmak üzerine kurulu. Ekonomilerimizi yeniden büyümeye getirmek zorundayız. Büyüme iş yaratmak demek. Gloaballeşen dünyada artık sizin başarınız, bizim ülkelerimizin de başarısı" dedi.

Krizden sonra arz talebi karşılamayacak

DÜNYANIN yaşadığı son krizin kendine has yapısıyla farklı olduğunu ifade eden Euro50 Group CEO'su Marc Uzan, şu öngörülerde bulundu:

Çöküşler ve durgunluk çok şeyi değiştirecek.

Son derece önemli mali açıklar oluşacak

Talep arttacak ama arz talebi karşılayamayacak

Mali sektörde kuruluşlardaki karmaşık yapılar nedeniye şirket evlenmelerinde çekinceler yaşanacak. (Hürriyet)

TOKİ canlanmayı gördü 140 bin eve start veriyor

Konut sektöründe canlanmanın başladığını belirten TOKİ Başkanı Bayraktar, 2011 yılına kadar hasılat paylaşımı yoluyla yapacakları 140 bin konut için ihaleye çıkacaklarını söyledi.

Gayrimenkul piyasasında canlanma ve hareketliliğin başladığını söyleyen Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2011 yılına kadar 140 bin yeni konut yapmayı planladıklarını ve bu doğrultuda iki-üç ay içinde hasılat paylaşımı yoluyla yeni ihalelere çıkacaklarını söyledi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen İstanbul REstate Gayrimenkul Zirvesi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bayraktar, bir soru üzerine, krizin en fazla gayrimenkul sektörünü etkilediğini, kaynaklarının büyük bir bölümünü arsa satışı karşılığı hasılat projelerinden elde ettiklerini ve buralarda satışlar durma noktasına gelince kaynaklarında ve projelerinde azalma olduğunu söyledi. Bayraktar `Şu anda yeniden canlanma var. Özel sektör tekrar arsa talebiyle bize gelmeye başladı. İki-üç ay içinde arsa karşılığı hasılat paylaşımı ihalelerine çıkacağız. 2011 sonunda 500 bin konut hedefimiz var. Şu an 360 bindeyiz. 140 bin adet daha yapacağız' dedi.

SEYRANTEPE İÇİN GÜVEN ŞART

BAYRAKTAR, bu konutların büyük bir kısmının ise alt gelir grubu ve kentsel dönüşüm projeleri olacağı bilgisini verdi. İstanbul'un finans merkezi olması yönünde de Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar'da ciddi bir beklentinin oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, bu konuda İstanbul'da çeşitli organizasyonların olacağını, TOKİ'nin de bu organizasyonların içinde yer alacağını söyledi. Galatasaray'ın Seyrantepe projesiyle ilgili olarak ise son kararı 15 gün sonra vereceklerini belirten Bayrakta `TOKİ olarak Seyrantepe Spor Kompleksi projesinde kendi yetkimizi aşıp risk alarak karşı taraf için kolaylıklar getirdik. Ancak şu aşamadan sonra ya kendimiz oturup yapacağız, ya ihaleye çıkacağız. Mevcut yüklenici gerekli güveni verirse onunla devam edebiliriz. Ancak mutlaka garanti edecek. Karar için 5 gün var' diye konuştu. EKONOMİ SERVİSİ

En sorunsuz kredi gayrimenkulde

TÜRKİYE Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, gayrimenkul kredisi kadar sorunsuz hiçbir kredileri olmadığını belirterek, yüzde 1'li seviyelerdeki sorunlu gayrimenkul kredileri oranının kendisini hiç endişelendirmediğini söyledi. Gayrimenkul Zirvesi'nin açılışında konuşan Ersin Özince, şunları söyledi: `Envai çeşit kredi veriyoruz. Gayrimenkul kredisi kadar sorunsuz hiçbir kredimiz yok. Gelişmiş ülkelerde sorun gayrimenkul kredilerinden çıktı, bizde durum tam tersi. Bizde de gayrimenkul kredilerinde konjonktürden ötürü birtakım bozulmalar var, olmaya da devam ediyor ama gayrimenkul kredileri her zaman cazibesini koruyacak düşüncesindeyim. Bu konuda çok ciddi potansiyel var. İnsanlar gayrimenkule sahip olmak istiyorlar, gayrimenkule yatırım yapmak istiyorlar. Konut kredileri, tüketici kredisi kapsamında olmamalı.' (Star)

TOKİ: Seyrantepe'de üzerimize düşeni yaptık, iş müteahhite kaldı

Seyrantepe spor kompleksi projesinde kendi yetkilerini aşarak ve risk alarak belli kolaylıklar gösterdiğini belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 'Bundan sonra Seyrantepe'nin bitirileceğinin garanti edilmesi gerekir' dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Seyrantepe spor kompleksi projesinde kendi yetkilerini aşarak, risk alarak, Türk sporuna katkı sağlamak amacıyla belli kolaylıklar gösterdiklerini ve belli bir noktaya geldiğini belirterek, "Bundan sonra yasal olarak yapmamız gereken bir şey yok. Bunu ya kendimiz yapacağız ya ihale edip yapacağız yada mevcut yüklenici gerekli garantiyi verir. Bizi inandırırsa onunla devam edeceğiz ama sadece işe başladı diye onun önünü açmayız. Bu konuda süre başladı. Bir hafta 10 gün geçti. 15 günü var. Sadece oraya gidip başlamasıyla o işi birdaha devam ettirmemiz mümkün değil. Bitireceğini mutlaka garanti edecek" diye konuştu.
İstanbul'da düzenlenen 9.Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Erdoğan Bayraktar, 2011 yılının sonuna kadar 500 bin konut hedeflerinin olduğunu belirtti. Şu anda 360 bin konutta olduklarını ve 140 bin konut daha yapacaklarını anlatan Bayraktar, bu konutların büyük bir kısmınınsa alt gelir grubu ve kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde olacağını bildirdi.

Piyasaya güven geldi
Krizin en fazla gayrimenkul sektörünü etkilediğini söyleyen Bayraktar, kaynaklarının büyük bir bölümünü arsa satışı karşılığı hasılat projelerinden elde ettiklerini ve buralarda satışların durma noktasına gelince kaynaklarında ve projelerinde azalma olduğunu söyledi. Bu günlerdeyse piyasanın dengeye geldiğini, satışlarda bir canlanma olduğunu ve piyasada bir hareketlenme görülmeye başladığını vurgulayan Bayraktar, hasılat paylaşımı projelerinden tekrar gelir elde etmeye başladıklarını, orta gelir grubuna sattıkları konutlardan da paranın gelmeye başladığını, ayrıca iki aydır piyasaya güvenin geldiğini ve talepte artma olduğunu sözlerine ekledi.
Yeni yatırımlardaysa geçen yıla göre bir artış gözlendiğine dikkat çeken Bayraktar, özel sektörün, hasılat paylaşımı projelerini sormaya başladığını ifade ederek, "Şu anda çok ciddi bir ihalemiz yok. Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde hasılat paylaşımı projelerinin ihalelerine çıkmaya tekrar başlayacağız" açıklamasında bulundu. İstanbul'un finans merkezi olması yönünde de Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Balkanlar'da ciddi bir beklentinin oluştuğuna dikkati çeken TOKİ Başkanı Bayraktar, bu konuda İstanbul'da çeşitli organizasyonların olacağını belirterek, TOKİ'nin de bu organizasyonların içinde olacağı bilgisini verdi.
Konuşma sırasında İstanbul'da arsa bulmanın zor olduğunu da vurgulayan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm projeleri ile İstanbul'da arazilerin kazanılabileceğini belirtti. Açık gözlere, bu konuda da fırsat verilmemesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, devletin, vatandaş menfaatli, millet menfaatli bir yapıda olduğunun kavratılması gerektiğinin altını çizdi. (Radikal)


Geri Dön