26 / 11 / 2024

Ergene'deki 12 arıtma tesisinden 6'sı tamamlandı!

Ergene'deki 12 arıtma tesisinden 6'sı tamamlandı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, "Ergene havzası Türkiye'nin su kirliliği açısından adeta kangren olmuş bir nehri. Ergene'de 12 arıtma tesisinden 6'sı tamamlandı'' dedi.




Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, Ergene nehrinde 12 arıtma tesisüıclen 6'sınm tamamlandığını, 4'ünün nisan avı içerisinde, 2'sinüı de yıl sonu tamamlanacağını kaydetti. Akça, Isparta'daki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, sulak alanların ekosistem içerisinde eşsiz bir rol oynadığım söyledi. Sulak alanların konmması ihtiyacının bulunduğunu bu korumanın sadece belli kurumların katkısı değil tüm toplum marifetiyle olması gerektiğini ifade; eden Akça, her ferdin üzerine düşen görevlerinin olduğunu kaydetti. 



GÖREVİMİZİ YAPALIM 


Ekosistenıin en önemli birleşimlerinden birinin sulak alanlar olduğunu belirten Akça, ekosistenıin en üretken kısmının da sulak alanlar olduğunu dile getirdi. Ekosistemdeki tüııı canlıların üzerine düşen görevi yaptığım ancak insanın müstesna olduğunu anlatan Akça, insanların kendi üzerlerine düşen görevi yapması gerektiğini vurguladı. Sulak alanların koruma ve kullanma dengesi içerisinde olması gerektiğini vurgulayan Akça, "Sulak alanlar, biyolojik özelliklerinin yanı sıra önemli su kaynaklandır. Biz bakanlık olarak tüııı su kaynaklarımız için 2008 yılından itibaren başlattığımız çalışına ile havza koruma eylem planlarını hazırladık. Bu eylem planlan çerçevesinde Türkiye'nin 25 havzasının tamamında su kirliliğine karşı tedbirlerin nerede, ne zaman, İtim tarafından alınması gerektiğmi belirleyerek, planlar haline getirdik. Geçtiğimiz yıl da bunlan Yüksek Planlama Kurulu kararlan haline getirerek, bir havza stratejisi olarak yayınladık" ifadelerini kullandı. Bu kararların uygulamasında diğer kurumlara büyük görevler düştüğünü belirten Akça, 2 yıl önce kurulan koordinatörlüklere havzalardaki mevcut durumu takip etmeye başladıklanm kaydetti. 



BASKIDAN KURTARILACAK 


Bunlardan önemli neticeler aldıklarına dikkati çeken Akça, şöyle konuştu: "Ergene havzası, Türkiye'nin su kirliliği açısnıdan adeta kangren olmuş bir nehri. Plansız sanayileşme, nüfus yoğunluğu sebepleriyle hiç bir canimin yaşamadığı adeta simsiyah akan nehri, konuna altına aldık. Şu anda Ergene nehrinde 12 antma tesisinden 6'sı tamamlandı. 4'ü nisan ayı içerisinde, 2'si de yıl sonu tamamlanacak." Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık da sulak alanların şehirlerin tükenmekte olan kullanma suyunu temin ettiğini, toplumun besüı ihtiyacını karşıladığını ve 100 binden fazla tatlı su canlısına yaşama alanı olduğunu kaydeden Özyanık, sulak alanların korunması yönünde halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 



KUŞLAR ZARAR GÖRÜYOR 



Avrupa'da kuş popülasyonunun yarısımn yok olduğunu bilimsel raporların gösterdiğini anlatan Özyaııok, şunları kaydetti: "Zincir halkalar tek tek kopunca sorunlar artıyor. Sulak alanlar dediğimiz zaman kuşlaruı yaşama alanını korumamız gerekiyor. Özellikle dünyanın 4 kuş geçiş noktasından 2'si Türkiye'den geçiyor. Sulak alanlarımızda kuşların ciddi anlamda bağlılığı var. Bakanlık olarak önümüzdeki 2 yılı kapsayacak şekilde ülkenin tiim sulak alanlarının nitelik ve nicelik özelliklerini kapsayacak şekilde ulusal ölçekte envanterini tamamlayacağız. 81 ilin mevcut sulak alanlarının genel kategorizasyonuııu tamamladık. Ancak stratejik çalışmaları iki yıl içinde tamamlayacağız." Toplantı, akademisyenlerin sunumlanyla sona erdi. 



Günboyu


Geri Dön