18 / 05 / 2024

Erken emeklilik fırsatı! Yaş şartı detayı

Erken emeklilik fırsatı! Yaş şartı detayı

Yeni emeklilik reformu için çalışmalar için start verildi. Yapılacak düzenlemeyle hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme olacak hem de SSK'lılar ile Bağ-Kur'lular arasındaki prim gün farkı ortadan kalkıyor. İşte tüm detaylar...



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından yeni düzenlemenin detayları ve kimleri kapsayacağı merak ediliyor. Değişikliğin ardından EYT kapsamında emeklilik söz konusu olacak mı? Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete merak edilenleri gazetevatan'dan Özlem Atila'ya değerlendirdi.

Ete, "SSK ve Bağ-Kur arasındaki prim farkı çok öncelere dayanıyor. Bağ-Kur’lular kendi işlerini yaptıkları için, Bağ-Kur primlerini daha uzun süre ödemeleri gerekiyor. 1479 sayılı kanunla kadınlar 7.200 gün, erkekler 9.000 gün ile emekli olabiliyorlardı. Kadın ve erkek arasındaki prim farkı SSK ve Emekli Sandığı’nda var. Dolayısı ile Bağ-Kur’da da var. Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında SSK ile yani 4A ile eşitlenmesi demek SSK üzerinden kaç gün ile emekli oluyorsanız Bağ-Kur ile de o kadar günde emekli oluyorsunuz demek. Örneğin SSK’lı bir kadın eğer Temmuz 1992’de işe girdiyse 5.600 gün ile emekli olabiliyor. Eğer SSK ile eşitlenecekse Bağ-Kur’lu bir kadının da 5.600 gün ile emekli olması lazım." diye konuştu. 

BAĞ-KUR'LULARİN EMEKLİLİK GÜN SAYISI DÜŞÜRÜLECEK

Dilek Ete SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi ile ilgili yapılan açıklamaların karışıklık yarattığına dikkat çekerek şunları söyledi;

"Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı açıklamanın karıştırıldığını düşünüyorum. Aslında Bakan Bilgin’in yaptığı açıklama şu;

Bağ-Kur’da 9.000 ve 7.200 günle emeklilik çok fazla prim günü anlamına geliyor. Kadın ve erkek arasında yine bir düzenleme olması gerekiyor. Erkeklerin 7.200 gün, kadınların da 6000- 6200 gün ile emekli olması planlanıyor.

Yoksa birebir SSK ile eşitlenmesi demek örnekte vermiş olduğum gibi Temmuz 1992’de Bağ-Kur’lu olarak iş hayatına başlayan kadın 7200 gün ile emekli oluyor. Aynı şekilde 1992 Temmuz’da SSK’lı olarak iş başlayan bir kadın ise eğer SSK’dan emeli olacaksa 5600 günden emekli olacak. Ancak bu ikisi eşitlenirse özellikle 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlar için çok daha güzel olacak. Bu tarihten sonra işe girenler için zaten SSK’da en az 7200 gün, Bağ-Kur’da da 9000 gün prim ödemesi gerekiyor. Burada tam olarak yapılmaya çalışılan Bağ-Kur’un emeklilik gün sayısını düşürmek. Kadın-erkek ayrımı yapılmadan hepsi 7.200 güne mi eşitlenecek? Yoksa kadın erkek ayrımı yaparak farklı bir düzenleme mi olacak? Gelişmeleri zamla göreceğiz."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön