15 / 05 / 2024

Ermenek'te madeni su bastı! Çok sayıda işçi mahsur kaldı!

Ermenek'te madeni su bastı! Çok sayıda işçi mahsur kaldı!

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki özel bir maden ocağında sızıntı şeklinde başlayan su baskınında su seviyesi giderek yükseldi. Ocakta mahsur kalan 18 işçi için kurtarılması için çalışılıyor.



Karaman'ın Ermenek ilçesindeki özel bir maden ocağında sızıntı şeklinde başlayan su baskınında su seviyesinin hızla 50 metreye kadar yükselmesi üzerine 18 işçi madende mahsur kaldı. İşçilerin büyük bölümünün su seviyesi yükselmeden madenden çıktığı belirtiliyor. 

İlçeye bağlı Güneyyurt beldesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait ocakta meydana gelen olayın ardından çok sayıda itfaiye, arama kurtarma ve sağlık ekibinin bölgeye sevk edildiği belirtildi.

Olayın ardından bölgeye ulaşan çevre maden ocaklarında çalışan işçiler de galerideki suyun boşaltılması için yürütülen çalışmalara destek veriyor. Mahsur kalan işçilerin bulunduğu bölgeye oksijen verilirken diğer taraftan da galerideki su tahliye ediliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda üst kodumuz 922, alt kodumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda 1 pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı" dedi.

 Haberin duyulmasının ardından ocaktaki işçilerin yakınları da maden ocağına akın etti. Gözü yaşlı aileler, yakınlarının kurtarılması için dua ederek gelecek iyi haberleri bekliyor.


Olay yerine sevk edilen çok sayıda ambulans da maden ocağı önünde hazır bekletiliyor. Çevrede güvenlik önlemi alan güvenlik güçleri ise kurtarma çalışmalarının sağlıklı şekilde yürütülmesi için uyarılar yapıyor.

Madenden kurtulan görgü tanığı işçilerin, bir patlamanın ardından su baskınının gerçekleştiği yönünde bilgiler aktardığı öğrenildi. Madenin girişinde de yoğun bir gaz kokusunun hissedildiği öğrenildi. Maden ocağına temiz hava verilmeye çalışılıyor. İşçilerin mahsur kaldığı bölüme ise henüz ulaşılamadığı kaydediliyor.

Öte yandan, olayın ardından bölgeye ulaşan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ve Emniyet Müdürü Hüseyin Ekici, maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceliyor.

Olayı duyarak çevredeki maden ocaklarından gelen işçiler ve vatandaşlar da kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

Karaman Valisi Murat Koca yaptığı açıklamada, "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında" dedi.

Vali Murat Koca, ocaktaki galeride ciddi su birikintisi olduğunu söyledi.

Koca, "Galerideki suyun tahliye çalışmaları sürüyor. Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli. AFAD ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ekipleri de yolda" diye konuştu.


-->> KURTULAN İŞÇİLER OLAYI ANLATTI -->> (Tıkla)


-->> TANER YILDIZ: ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR -- >> (Tıkla)


-->> MADENDEKİ SUYUN BOŞALTILMASI EN AZ 2 GÜN SÜRER -->> (Tıkla)


-->> MADEN-İŞ SENDİKASI: SUYUN KISA SÜREDE BOŞALTILMASI ZOR -->> (Tıkla)


TTK'dan 20 kişilik kurtarma ekibi yola çıktı

Olayın duyulmasının ardından Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) 20 kişilik ekip, maden ocağında mahsur kalan işçilerin kurtarılma çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı. 


TTK Merkez Tahlisiye istasyonunda toplanan 7 mühendis ve 13 madenciden oluşan ekip, malzemelerini araçlara yükleyerek midibüsle Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesindeki Zonguldak Havalimanı'na hareket etti.


Kurtarma ekibinin, havalimanından uçakla Konya'ya, oradan da helikopterle Ermenek'e ulaştırılacağı bildirildi.


TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkan Vekili ve ekip başı Ahmet Sarıalioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, talimat üzerine kuruma bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğünden ekip hazırladıklarını, 7 mühendis ve 13 madenci olarak bölgeye hareket ettiklerini söyledi.


Ağırlıklı olarak Soma'da görev yapan tecrübeli personelle Ermenek'e gittiklerini anlatan Sarıalioğlu, "Kurumdaki herkes bu konuda tecrübeli. Zonguldak Havalimanı'ndan bizi uçak alacak. Konya'ya inmemizin ardından da iki helikopterle olay yerine uçacağız" dedi.


Adana'dan ekip yola çıktı!


Adana İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne (AFAD) bağlı uzman personelden oluşan 3 ekip, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı.

Dalgıç, dağcılık ve kimyasal biyolojik radyolojik ve nükleer tıbbi savunma alanında uzman 12 personelden oluşan ekip, Ermenek ilçesine hareket etti.

Ekipler, gece çalışması için jeneratör, aydınlatma araçları, tam donanımlı kurtarma aracı ve yataklı karavan ile yola çıktı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Ulaştırma Bakanı maden ocağına gidiyor

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağına gidecek.


Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yıldız ve Elvan, maden kazası haberinin alınmasının ardından uçakla Konya'ya hareket edecek. Bakanlar daha sonra kara yoluyla Karaman Ermenek'te bulunan maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak. 


Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı

Olayın ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının da işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.




AA



Geri Dön